Friday , June 14 2024

Creștere bruscă a numărului de cazuri de rujeolă în Europa

Numărul cazurilor de rujeolă în Europa continuă să crească vertiginos și ar putea depăși pragul foarte ridicat înregistrat deja în 2023, a avertizat marți Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care a subliniat totodată importanța vaccinării, informează AFP, citată de Agerpres.

56.634 de cazuri de rujeolă și patru decese au fost înregistrate în 45 dintre cele 53 de țări membre ale regiunii Europa a OMS, care se extinde până în Asia Centrală, în primele trei luni ale anului 2024, potrivit statisticilor acestei organizații.

Acest număr este cu doar 5.000 de cazuri sub bilanțul anunțat pentru întregul an 2023, când 61.070 de cazuri – și 13 decese – au fost anunțate în 41 de țări din aceeași regiune.
Bilanțul provizoriu din 2024 este, de asemenea, de 60 de ori mai mare decât cel din 2022, când 941 de cazuri au fost raportate.

“Chiar și un singur caz de rujeolă ar trebui să reprezinte un apel urgent la acțiune”, a declarat directorul OMS Europa, Hans Kluge, citat într-un comunicat.
“Îndemn toate țările să ia măsuri imediate, chiar și acolo unde acoperirea globală de vaccinare este ridicată, pentru a vaccina persoanele vulnerabile, pentru a umple golurile de imunitate și pentru a împiedica virusul să se instaleze în orice comunitate”, a adăugat el.

Rujeola, o boală virală foarte contagioasă, este adeseori benignă, dar poate să cauzeze complicații grave, respiratorii și neurologice.

Afectează în principal copiii, dar nu în mod exclusiv. În 2023, aproape jumătate din toate cazurile au implicat copii cu vârste sub cinci ani.

“Acest lucru reflectă creșterea numărului de copii care nu au beneficiat de vaccinări de rutină împotriva rujeolei și a altor boli care pot fi prevenite prin vaccinare, în timpul pandemiei de COVID-19”, a precizat OMS într-un comunicat, deplângând prezența cazurilor de rujeolă în 27 din cele 33 de state membre în care virusul fusese eliminat.

Kazahstan, Azerbaidjan și Rusia sunt țările cele mai afectate, cu peste 36.000, 28.000, respectiv 18.000 de cazuri raportate între aprilie 2023 și martie 2024. Cu 1.008 cazuri, Marea Britanie este, înaintea Austriei (456 de cazuri), țara din Europa de Vest în care reapariția bolii, considerată a fi eliminată în 2021, este cea mai evidentă.

Vezi si

Dr. Cobuz: Dieta de vară

În acest interval bioritmurile celulare se intensifică, energia se amplifică. Roșul este culoarea asociată acestui …

error: