Friday , April 19 2024

Creat în eprubetă pentru uzul fratelui său pe moarte

Charlie Whitakers, băiatul a cărui viaţă a fost salvată cu ajutorul unui transplant de celule stem recoltate de la fratele său mai mic, a fost declarat de medici un copil sănătos. Familia Whitakers a stârnit o controversă etică în Marea Britanie, după ce au hotărât să mai aibă un alt copil care să se potrivească genetic cu Charlie, de la care să recolteze celulele stem necesare pentru a-i salva acestuia viaţa.

Acum, copilul care a suferit de o boală genetică rară numită anemie hipoplastică congenitală Blackfan-Diamond este sănătos, iar Jamie, “copilul de designer”, cum preferă să-i spună părinţii lui în locul vehiculatei expresii “frate salvator”, spune că este conştient că s-a născut pentru a-şi ajuta fratele mai mare să trăiască. În Marea Britanie “sunt acceptate testările şi selecţiile embrionilor pentru a preveni naşterea unui copil care ar suferi de o boală genetică, însă nu este acceptat ca embrionii să fie selectaţi pentru a ajuta un alt copil”, spune Michelle, mama celor doi băieţi, prin urmare familia a fost nevoită să călătorească în Statele Unite, la Chicago, pentru a realiza toate demersurile necesare. Michelle a fost inseminată artificial cu doi embrioni care aveau un ţesut compatibil cu cel al lui Charlie. Unul dintre ei a prins, iar femeia a avut o sarcină obişnuită, relatează povestea prezentată în The Daily Mail gandul.info.

În 2003 s-a născut Jamie, iar mass media a început să vuiască pe seama copilului care a fost “proiectat” pentru a-i salva viaţa fratelui său. La vremea aceea, părinţi celor doi nu ştiau cum să procedeze. Operaţia era periculoasă pentru Charlie, însă celulele stem recoltate de la Jamie erau prea puţine pentru a-l fi ajutat pe fratele său câţiva ani mai târziu. Până la urmă, soţii Whitakers au hotarât să-l opereze pe Charlie. La câteva zile după, medicii au observat că măduva băiatului a început să producă celule albe. “Credeau că operaţia a funcţionat”, îşi aminteşte Michelle. În urmă cu o săptămână medicii i-au dat alte veşti bune. El este un copil sănătos.

“Aveam trei ani când mama şi tata mi-au spus că i-am salvat viaţa fratelui meu”, spune Jamie. “Sunt fericit că am făcut-o, însă nu mă simt ca un supererou. Cred că mă simt şi bine şi rău în legătură cu ce s-a întâmplat, dar mai mult bine. Un lucru rău este că Charlie ar fi putut să moară”, explică băiatul.

Cât despre Charlie, el este un băiat sănătos şi plin de energie. Băiatul nu-şi mai aminteşte foarte exact perioada în care făcea chimioterapie sau în care era nevoit să facă transfuzii de sânge o dată la două săptămâni. “Cei mai mulţi copii nu se îmbolnăvesc niciodată atât de tare. Mie mi s-a întâmplat şi îmi pare rău pentru alţii care au trecut prin asta, în special pentru copii”, spune Charlie. (sursa: realitatea.net)

Vezi si

Femeile singure mănâncă mai mult și mai prost. Cum le îndeamnă creierul spre alegeri nesănătoase

Un studiu recent realizat de UCLA Health din Los Angeles a scos la iveală o …