Monday , May 27 2024

Copiii nascuţi prin cezariana sunt mai calmi

Copiii n\scuţi prin cezarian\ sunt mai calmi decât cei adu[i pe lume cu ajutorul forcepsului, care sunt predispu[i la probleme emoţionale, potrivit unui studiu publicat de dailymail.co.uk.

Un studiu recent confirm\ descoperirile anterioare care au stabilit c\ tehnicile de asistare la na[tere pot declan[a cre[terea nivelului hormonilor de stres care afecteaz\ dezvoltarea ulterioar\ a copilului.

De asemenea, studiul a relevat faptul c\ bebelu[ii n\scuţi prin cezarian\, la cererea mamei, au mai puţine probleme emoţionale [i comportamentale.

Studiul, în care au fost implicaţi 4.190 de copii din sud-estul Chinei, a analizat leg\tura dintre modul de na[tere [i comportamentul micuţilor.

P\rinţii copiilor din studiu au fost pu[i s\ completeze un chestionar legat de comportamentul acestora, de la patru [i [ase ani, potrivit BJOG, o revist\ internaţional\ de obstretic\ [i ginecologie.
Rezultatele au ar\tat c\ micuţii asistaţi la na[tere erau cu 40 la sut\ mai dispu[i la afecţiuni emoţionale [i devieri de comportament, posibil din cauza nivelului mare de hormoni de stres (cortizol).

Imediat dup\ na[tere, cel mai mic nivel de cortizol din sângele din cordonul ombilical a fost g\sit la bebelu[ii n\scuţi prin cezarian\, urmat de cei cu na[tere spontan\. În schimb, cel mai mare nivel a fost g\sit la na[terile asistate unde a fost folosit forcepsul sau aspiratorul, din cauz\ c\ travaliul a fost mai lung. Studiile anterioare au ar\tat c\ ace[ti copii au cel mai mare nivel de stres la na[tere.

Profesorul Jianmeng Liu, de la Institutul de Reproducere [i S\n\tatea Copilului din Beijing, a spus c\ aceast\ cercetare a fost prima analiz\ a efectului na[terii prin cezarian\ asupra copilului.

“Nivelul de cortizol are leg\tur\ cu psihopatologia copilului, îns\ este nevoie de mai multe studii pentru a analiza mai în am\nunt fenomenul”, a spus el.

Mai mult de jum\tate din copiii chinezi au fost adu[i pe lume prin cezarian\, cel mai mare procent din lume, de dou\ ori mai mulţi ca în Marea Britanie, potrivit Organizaţiei Modiale a S\n\t\ţii.

Vezi si

Rezultate promițătoare pentru depistarea timpurie a bolii Alzheimer prin analize de sânge

O echipă de cercetători de la Universitatea din Tokyo, Japonia, a anunțat joi că a …