Saturday , April 1 2023

Copiii mici care nu dorm suficient risca sa devina obezi

Copiii cu vârsta sub cinci ani care nu dorm suficient prezint\ mari riscuri de a deveni obezi înainte de terminarea claselor primare, potrivit unui studiu realizat de cercet\torii americani, publicat în Archives of Pediatric and Adolescent Medicine [i preluat de AFP.

“Am descoperit o puternic\ rela]ie între durata somnului nocturn la vârsta mic\ [i obezitatea la copiii cu vârste între cinci [i nou\ ani”, au spus autorii acestui studiu, coordona]i de Janice Bell, de la Universitatea de stat din Washington (nord-vestul SUA), [i Frederick Zimmerman, de la Universitatea California din Los Angeles.

La studiu, care a durat cinci ani, au participat 1.930 de copii americani. Cercet\torii au ]inut cont de mai mul]i factori care influen]eaz\ greutatea – greutatea p\rin]ilor, activit\]ile fizice efectuate de copil etc. – [i de num\rul de ore dormite pe noapte [i de cel al orelor petrecute pentru siest\.

Copiii au fost împ\r]i]i în dou\ grupuri: cei cu vârsta sub cinci ani [i cei cu vârsta între cinci [i 13 ani.

În medie, copiii mici dormeau 10 ore pe noapte, în timp ce copiii mai mari dormeau, în medie, nou\ ore [i jum\tate. Îns\, în ambele grupuri, anumi]i copii nu dormeau mai mult de cinci ore [i jum\tate.

La încheierea studiului, 33% dintre copiii care aveau sub cinci ani la începutul acestuia erau obezi sau supraponderali. Totodat\, 36% dintre copii, care la începutul studiului aveau între 5 [i 13 ani, înregistrau probleme de greutate.

“În cazul copiilor mici, somnul insuficient – la începutul studiului – a accentuat puternic probabilitatea ca un copil cu o greutate normal\ s\ fie supraponderal cinci ani mai târziu [i ca un copil suporaponderal s\ devin\ obez”, au explicat autorii cercet\rii.

Potrivit acestora, somnul suficient pe timpul nop]ii previne obezitatea. Autorii nu au reu[it îns\ s\ explice modul în care somnul influen]eaz\ greutatea copiilor mici. Se pare, îns\, c\ din cauza somnului insuficient copiii nu mai fac sport, pentru c\ sunt obosi]i, [i m\nânc\ mai mult, pentru c\ au mai multe ocazii s\ fac\ acest lucru.

Vezi si

Alimentele bogate în grăsimi și zahăr influențează creierul și dependența de acestea

Motivul pentru care cartofii prăjiți, chipsurile și batoanele de ciocolată sunt atât de îndrăgite are …