Tuesday , March 5 2024

Copiii mici care nu dorm suficient risca sa devina obezi

Copiii cu vârsta sub cinci ani care nu dorm suficient prezint\ mari riscuri de a deveni obezi înainte de terminarea claselor primare, potrivit unui studiu realizat de cercet\torii americani, publicat în Archives of Pediatric and Adolescent Medicine [i preluat de AFP.

“Am descoperit o puternic\ rela]ie între durata somnului nocturn la vârsta mic\ [i obezitatea la copiii cu vârste între cinci [i nou\ ani”, au spus autorii acestui studiu, coordona]i de Janice Bell, de la Universitatea de stat din Washington (nord-vestul SUA), [i Frederick Zimmerman, de la Universitatea California din Los Angeles.

La studiu, care a durat cinci ani, au participat 1.930 de copii americani. Cercet\torii au ]inut cont de mai mul]i factori care influen]eaz\ greutatea – greutatea p\rin]ilor, activit\]ile fizice efectuate de copil etc. – [i de num\rul de ore dormite pe noapte [i de cel al orelor petrecute pentru siest\.

Copiii au fost împ\r]i]i în dou\ grupuri: cei cu vârsta sub cinci ani [i cei cu vârsta între cinci [i 13 ani.

În medie, copiii mici dormeau 10 ore pe noapte, în timp ce copiii mai mari dormeau, în medie, nou\ ore [i jum\tate. Îns\, în ambele grupuri, anumi]i copii nu dormeau mai mult de cinci ore [i jum\tate.

La încheierea studiului, 33% dintre copiii care aveau sub cinci ani la începutul acestuia erau obezi sau supraponderali. Totodat\, 36% dintre copii, care la începutul studiului aveau între 5 [i 13 ani, înregistrau probleme de greutate.

“În cazul copiilor mici, somnul insuficient – la începutul studiului – a accentuat puternic probabilitatea ca un copil cu o greutate normal\ s\ fie supraponderal cinci ani mai târziu [i ca un copil suporaponderal s\ devin\ obez”, au explicat autorii cercet\rii.

Potrivit acestora, somnul suficient pe timpul nop]ii previne obezitatea. Autorii nu au reu[it îns\ s\ explice modul în care somnul influen]eaz\ greutatea copiilor mici. Se pare, îns\, c\ din cauza somnului insuficient copiii nu mai fac sport, pentru c\ sunt obosi]i, [i m\nânc\ mai mult, pentru c\ au mai multe ocazii s\ fac\ acest lucru.

Vezi si

Dr. Cobuz – Riscurile și beneficiile dietei vegetariene

Conceptul alimentației vegetariene a început să se dez­volte încă din antichitate. Motivele pentru care s-au …