Thursday , April 25 2024

Copiii conceputi la începutul anului, mai expusi în fata riscului de alergii alimentare

Copiii concepu]i la începutul anului, pentru care primul trimestru de via]\ intrauterin\ se încheie prim\vara, într-o perioad\ în care polenul se g\se[te din abunden]\ în aer, sunt expu[i unui risc crescut de a suferi de alergii alimentare, potrivit unui studiu finlandez citat de AFP.

Potrivit studiului, copiii al c\ror prim trimestru de via]\ intrauterin\ se încheie în lunile aprilie sau mai se confrunt\ cu un risc de trei ori mai mare de a deveni alergici la lapte [i ou\, comparativ cu cei care ajung la acela[i stadiu de dezvoltare intrauterin\ în lunile noiembrie [i decembrie.

Pentru acest studiu, coordonat de medicul Kaisa Pyrhönen de la Institutul de [tiin]e medicale din cadrul Universit\]ii Oulu din Finlanda, oamenii de [tiin]\ au studiat dosarele medicale a 6.000 de bebelu[i n\scu]i în perioada 1 aprilie 2001 – 31 martie 2006, provenind din familii care locuiesc în partea de sud-est a Finlandei.

În total, 961 dintre ace[ti bebelu[i au fost supu[i unor teste de depistare a alergiilor alimentare. Rezultatele pozitive la aceste teste au fost deosebit de numeroase în primul an de via]\.

Alergiile fa]\ de diverse alimente au afectat 5% dintre copiii n\scu]i în lunile iunie/iulie [i 9,5% dintre cei n\scu]i în lunile octombrie/noiembrie.

În perioada 2001 – 2006, în sud-estul Finlandei, concentra]ia de polen de mesteac\n [i arin din aer atingea un nivel maxim în lunile aprilie [i mai, acesta fiind intervalul în care bebelu[ii n\scu]i în noiembrie [i decembrie se aflau într-un stadiu de dezvoltare intrauterin\ pe care medicii îl consider\ determinant.

Studiul a fost publicat în revista medical\ britanic\ Journal of Epidemiology and Community Health.

Vezi si

1,5 miliarde de oameni din întreaga lume suferă de dureri cronice

Peste 1,5 miliarde de oameni din lume suferă de dureri cronice, o problemă globală cu …