Copiii conceputi la începutul anului, mai expusi în fata riscului de alergii alimentare

20 octombrie 2010, 17:36

Copiii concepu]i la începutul anului, pentru care primul trimestru de via]\ intrauterin\ se încheie prim\vara, într-o perioad\ în care polenul se g\se[te din abunden]\ în aer, sunt expu[i unui risc crescut de a suferi de alergii alimentare, potrivit unui studiu finlandez citat de AFP.

Potrivit studiului, copiii al c\ror prim trimestru de via]\ intrauterin\ se încheie în lunile aprilie sau mai se confrunt\ cu un risc de trei ori mai mare de a deveni alergici la lapte [i ou\, comparativ cu cei care ajung la acela[i stadiu de dezvoltare intrauterin\ în lunile noiembrie [i decembrie.

Pentru acest studiu, coordonat de medicul Kaisa Pyrhönen de la Institutul de [tiin]e medicale din cadrul Universit\]ii Oulu din Finlanda, oamenii de [tiin]\ au studiat dosarele medicale a 6.000 de bebelu[i n\scu]i în perioada 1 aprilie 2001 – 31 martie 2006, provenind din familii care locuiesc în partea de sud-est a Finlandei.

În total, 961 dintre ace[ti bebelu[i au fost supu[i unor teste de depistare a alergiilor alimentare. Rezultatele pozitive la aceste teste au fost deosebit de numeroase în primul an de via]\.

Alergiile fa]\ de diverse alimente au afectat 5% dintre copiii n\scu]i în lunile iunie/iulie [i 9,5% dintre cei n\scu]i în lunile octombrie/noiembrie.

În perioada 2001 – 2006, în sud-estul Finlandei, concentra]ia de polen de mesteac\n [i arin din aer atingea un nivel maxim în lunile aprilie [i mai, acesta fiind intervalul în care bebelu[ii n\scu]i în noiembrie [i decembrie se aflau într-un stadiu de dezvoltare intrauterin\ pe care medicii îl consider\ determinant.

Studiul a fost publicat în revista medical\ britanic\ Journal of Epidemiology and Community Health.