Friday , March 29 2024

Contaminarea produselor alimentare cu metale grele

Aproape în fiecare discuţie legată de dietă şi sănătate vorbim despre calciu, magneziu, sodiu. Acestea sunt metalele uşoare, de care organismul are nevoie în cantităţi relativ mari, dacă le comparăm cu necesitatea metalelor grele. Însă excesul lor duce cu siguranţă la boli grave şi stări de toxicitate. Metalele grele în exces au chiar şi proprietăţi mutagene şi cancerigene, provocând procese ireversibile în organism pe lângă blocajele persistente. În plus, unele dintre ele se pot transmite de la mamă la făt.

Metalele grele sunt cobaltul, cuprul, fierul, manganul, molibdenul zincul, cromul, vanadiul, nichelul şi plumbul. Multe dintre aceste metale grele ajung în corpul nostru prin sistemul digestiv, prin alimentele “contaminate” în general cele specifice sezonului de care tocmai ne-am despărţit, cum ar fi conserve de tot felul, mai ales din peşti mari – ton, cod, peşte spadă, fructe de mare, iar cele mai înalte concentraţii sunt înregistrate în pielea şi ficatul acestora, iar cele mai mici în muşchii albi.

Vara, marii consumatori de bere îşi mai adaugă la colecţie o porţie zdravănă de plumb. Ne încarcă mult cu metale grele şi medicamentele, vaccinurile, ţigările. Efectele intoxicaţiei rapide cu metale grele sunt orbirea, deteriorarea coordonarii nervoase, anomalii psihice, afecţiuni cardiovasculare, cancer. Trebuie ştiut că, indiferent de procesul de preparare a hranei metalele nu se descompun, ba chiar concentraţia lor pe unitatea de masă creşte. Pe lângă aceste neajunsuri, metalele grele sunt extrem de dificil de eliminat odată ce au fost tezaurizate.

Vezi si

Dr. Cobuz: Alimentația în post

Dacă pornim de la explicația cuprinsă în DEX- postul reprezintă interdicția de a mânca unele …