Consumul de spanac, varza si laptuci reduce riscul de diabet

20/08/10 ora:8:36pm

.

Consumul regulat de spanac [i de alte legume cu frunze verzi, ca varza, broccoli [i l\ptucile, reduce riscul de diabet de tip 2, cea mai r\spândit\ form\ a bolii, potrivit unui studiu publicat vineri în British Medical Journal [i citat de AFP.
Fiind vorba de un domeniu controversat, autorii studiului avertizeaz\ c\ este nevoie de cercet\ri suplimentare pentru a fi confirmate concluziile la care au ajuns ei.
O echip\ de cercet\tori de la Universitatea din Leicester, Marea Britanie, sub coordonarea lui Patrice Carter, a trecut în revist\ [ase studii, din SUA, China [i Finlanda, realizate în rândul a 220.000 de persoane. Cercet\rile vizau leg\tura dintre consumul de fructe [i legume [i apari]ia diabetului de tip 2 (DT2) la adul]i.
Potrivit studiului realizat în Marea Britanie, cei care m\nânc\ zilnic o por]ie suplimentar\ de circa 120 de grame de legume cu frunze verzi – diverse tipuri de varz\, spanac, l\ptuci – î[i reduc riscurile de a dezvolta diabet de tipul 2 cu 14%, îns\ cre[terea consumului de fructe [i legume în general are un efect neglijabil.
Totodat\, acestea au un rol benefic asupra s\n\t\]ii datorit\ con]inutului de antioxidan]i [i magneziu.
DT2, cea mai frecvent\ form\ de diabet (90% din cazuri), s-a r\spândit rapid din ]\rile bogate în cele în curs de dezvoltare, odat\ cu propagarea pe plan mondial a obezit\]ii, din cauza sedentarismului, dar [i a alimenta]iei cu con]inut ridicat de zah\r [i gr\simi.
Peste 220 de milioane de persoane din întreaga lume sufer\ de diabet de tipul 2. În 2005, DT2 a ucis peste un milion de persoane, potrivit Organiza]iei Mondiale a S\n\t\]ii.
Pe de alt\ parte, potrivit unui studiu f\cut în China pe [oareci, publicat miercuri în British Journal of Pharmacology, un extract natural din plante – emodina – ar putea reduce impactul diabetului de tip 2 asupra popula]iei.
Aceast\ substan]\ inhib\ enzima numit\ “11-beta-HSD1”, care favorizeaz\ rezisten]a