Sunday , April 28 2024

Consumul de cafea scade riscul de cancer la ficat

Un studiu care a implicat locuitori etnici chinezi arata ca un consum de trei cesti de cafea, zilnic, poate reduce cu 44 la suta riscul de cancer la ficat.

Oamenii de stiinta de la Universitatea Epidemiologica Nationala din Singapore sunt de parere ca doua dintre uleiurile continute in boabele de cafea, cafestol si cahveol, au calitati hepatoprotectoare, noteaza DPA

Studiul a fost intitiat in 1993 si a implicat mai mult de 63.000 de cetateni chinezi, femei si barbati cu varste cuprinse intre 45-74 ani. Tocmai acest interval de varsta este considerat a fi cel mai riscant pentru ficat si implicit pentru contractarea unu cancer. Rezultatele studiilor au infirmat si credinta populara conform careia cafeaua este nociva pentru sanatate, cel putin la acest capitol.

Unul dintre specialistii care au participat la studiu, doamna doctor Wong Puay Co, a publicat recent un articol in revista Scientific American in care spune ca iubitorii de cafea isi pot face mai putine griji in legatura cu ficatul lor.

Tot ea avertizeaza ca ceaiul verde, de exemplu, considerat ca avand aceleasi proprietati ca si cafeaua, nu protejeaza ficatul deoarece nu contine cele doua uleiuri esentiale mentionate mai sus. In 2008, un studiu facut asupra unor bautori inraiti de cafea a aratat ca trei sau patru cesti, baute zilnic, pot scadea cu 30 procente riscul de diabet. (ziare.com)

Vezi si

Un vaccin ARNm împotriva cancerului de piele, testat în faza a 3-a la Londra

Primul vaccin personalizat din lume pe bază de ARN mesager împotriva melanomului – care are …