Friday , April 19 2024

Consecințele pandemiei asupra relației de cuplu

 “Multe relaţii, în ziua de azi sunt mai degrabă conexiuni decât relaţii” (citat din Zygmunt Bauman)

Relațiile de cuplu prin natura lor sunt complexe și necesită foarte multă răbdare din partea ambilor parteneri, respect, inteligență emoțională, o doză mare de empatie față de partener și poate, cel mai important aspect, să avem mereu autocontrol în orice situație, ceea ce de multe ori poate părea foarte dificil.

A-ți împărți viața cu partenerul de cuplu implică ca ambele părți să fie martore la problemele și greutățile celuilalt și dacă dispui de disponibilitatea necesară, să încerci să îl ajuți în rezolvarea situațiilor delicate.

Dacă acest lucru punea oricum presiune și stres asupra relației de cuplu, contextul pandemiei, după cum s-a putut observa, a amplificat nivelul de irascibilitate în cuplu, dar a modificat și percepția pe care o are un partener asupra celuilalt, acest lucru materializându-se prin certuri mai dese și în anumite cazuri ajungându-se și la divorț.

Una din cauzele semnificative a fost obligativitatea instaurată în perioada carantinei de a nu ieși din casă decât în caz de urgență, în acest fel a dispărut posibilitatea ca partenerii să stea și singuri, desfășurând activitățile care le ofereau șansa să stea cu gândurile lor, altfel spus, spațiul personal a dispărut.

Din nefericire, stresul cauzat de pandemie a creat și o doză mare de agitație/irascibilitate asupra partenerilor de cuplu, creându-se tendința ca indivizii să se certe din cauze care nu țin neapărat de aceștia sau pentru situații pe care ei oricum nu le pot controla, care NU depindeau nicicum de ei.

Oricât de bine te-ai înțelege cu o persoană, a fi forțat să stai cu aceasta în același spațiu pentru un timp îndelungat, fără posibilitatea de a ieși afară, pentru cât timp ai nevoie, pentru a te relaxa, creează inevitabil probleme în cuplu.

Una din consecințele majore ale pandemiei este scăderea semnificativă a toleranței oamenilor.

Nivelul răbdării oamenilor a scăzut drastic și devine din ce în ce mai dificil să comunicăm unii cu alții.

În același timp, oamenii nu mai sunt dispuși să investească timp și energie în a rezolva ce nu merge în relație, în anumite situații aceștia preferând să pună punct relației.

Dacă este să analizăm din punct de vedere cauzal ce se întâmplă, toate aceste evenimente pe care le vedem zilnic prezentate la știri, care ne afectează viața în mod direct, vom observa că părerile sunt împărțite (cauze medicale, economice, sociale, spirituale etc), dar ceea ce nu putem nega este faptul că umanitatea ca întreg este martoră la toate aceste evenimente.

Este o perioadă de metamorfoză pentru umanitate. Dacă reușim să fim receptivi la aceste schimbări (care sunt de altfel inevitabile) și să le trecem prin propriul nostru filtru, ne vom ușura viața considerabil, deoarece vom găsi soluții pentru a ne adapta dacă privim unde trebuie în interiorul nostru.

Este necesar să acționăm în consecința evenimentelor, dar într-un mod pozitiv.

O mentalitate evolutivă este vitală în această situație, deoarece ne va asigura continuitatea ca specie. (Raluca NICOLAE)

Vezi si

Femeile singure mănâncă mai mult și mai prost. Cum le îndeamnă creierul spre alegeri nesănătoase

Un studiu recent realizat de UCLA Health din Los Angeles a scos la iveală o …