Saturday , April 20 2024

Consecințele la nivel psihologic ale pandemiei asupra persoanelor din diaspora

“Distanța desparte corpurile, dar unește sufletele” (Anonim)

Pandemia de COVID-19 a afectat și afectează românii din străinătate din toate punctele de vedere.

Unul din principalii factori care a creat un stres imens populației de români din afara țării este incertitudinea creată de situația la nivel economic în care ne aflăm.

Multe persoane și-au pierdut locul de muncă sau sunt pe punctul de a-și pierde locul de muncă.

Este o situație extrem de delicată pentru un număr foarte mare de persoane.

Pe lângă factorii economici, alte aspecte care au avut și au un impact negativ din punct de vedere psihologic asupra indivizilor sunt restricțiile de circulație (faptul că multe țări și-au închis granițele) și obligativitatea carantinării la momentul intrării în România.

Acest context îi pune pe mulți români în imposibilitatea de a-și vedea familia anul acesta de Crăciun, situație care este foarte dificilă mai ales pentru copiii care așteptau să își vadă părinții de sărbători, dar și pentru părinți deopotrivă.

Un alt factor care a creat angoasă în rândul populației de români din afară este dat de frica de a transmite virusul rudelor în vârstă sau copiilor.

Tocmai din acest considerent, multe persoane au ales să nu intre în contact cu rudele pentru a elimina riscul contaminării dacă acestea au contactat virusul fără știrea acestora.

Apelarea rudelor prin video-call poate oferi o alinare temporară dar bineînțeles nu înlocuiește prezența lor fizică. Este foarte dificil pentru indivizi faptul că nu au acces la elementul care le-ar fi oferit o liniște mentală: timp petrecut cu rudele.

Mulți copii și părinți sunt puși în situația de a se întreba când se vor putea vedea și mai ales în ce condiții.

Situația în care ne aflăm a creat stări de frustrare, dezamăgire, incertitudine dar și depresie în rândul oamenilor deoarece întregul stil de viață și  rutina cotidiană a acestora au fost date peste cap. (Raluca NICOLAE)

Vezi si

Femeile singure mănâncă mai mult și mai prost. Cum le îndeamnă creierul spre alegeri nesănătoase

Un studiu recent realizat de UCLA Health din Los Angeles a scos la iveală o …