Friday , March 29 2024

Consecințele din punct de vedere psihologic ale pandemiei asupra industriei HORECA

Efectul nimicitor al pandemiei a fost simțit cel mai puternic de către persoanele care activează în domeniul HORECA (hoteluri, restaurante, cafenele). Este o situație fără precedent nu doar la nivel național ci și global. Din nefericire foarte multe afaceri din această industrie au intrat în faliment, patronii fiind nevoiți să își concedieze angajații, fapt ce a dus în mod inevitabil la intensificarea tensiunii (care se făcea deja simțită în rândul populației) și la creșterea incertitudinii cu privire la ziua de mâine. Mii de oameni au fost puși în situația de a-și pune întrebarea: “Eu ce voi face în această situație?”.

Persoanele care au copii mici sau care au credite la bancă au resimțit mult mai grav consecințele economice ale pandemiei deoarece la stresul deja existent cu privire la locul de muncă se adaugă și stresul cauzat de responsabilitățile familiale și de asigurarea banilor în casă.

Multe persoane care erau la început de drum în această industrie (food-truckeri sau persoanele care servesc preparate în regim de street-food) au fost grav afectate din punct de vedere financiar.

Datorită pandemiei, costul investiției nu a putut fi recuperat prin profitul obținut din vânzări, fapt ce a determinat apariția la nivel psihologic a unei stări de frică constantă.
secretarasite
Aceste persoane au dezvoltat frustrări cauzate de faptul că nu au reușit să fructifice tot efortul depus în crearea acestor business-uri.

De aceea, este important să susținem afacerile locale prin achiziționarea de produse/preparate/servicii din acest domeniu (în același timp respectând normele sanitare impuse).

Cum putem ajuta industria HORECA?

În era tehnologiei în care trăim câteva simple “share-uri” pe rețelele de socializare pot face diferența.

Dați “share” la paginile virtuale ale afacerilor locale care aparțin industriei HORECA din orașul dumneavoastră și în același timp postați recenzii pozitive.

O informație în mediul virtual se transmite foarte ușor și dacă ajunge la cât mai multe persoane poate face diferența între faliment și menținerea pe linia de plutire a unei afaceri.

Puteți contribui și dumneavoastră la salvarea acestei industrii.

Deveniți factorul care contribuie la salvarea business-urilor locale. Dacă vă doriți cu adevărat, acest lucru se poate materializa.

NU vă lăsați dominați de mentalitatea: “Lasă că face altul în locul meu!”.

Cu toții putem ajunge în situația de a avea nevoie de ajutor și acesta să vină de unde ne-am fi așteptat cel mai puțin. Gândiți-vă la acest aspect.

Faceți un exercițiu mental de vizualizare și puneți-vă în locul acestor persoane. Cum ați proceda? Cum ați reacționa? Mai ales dacă sunteți conștient că aveți o familie care depinde de dumneavoastră.

Dacă nu puteți contribui financiar prin achiziționarea de produse/servicii, optați pentru metoda transmiterii informației în mediul virtual (menționată mai sus). De noi depinde să salvăm această industrie.

În vremurile de dinainte de pandemie ne-am bucurat de facilitățile și serviciile/produsele oferite de această industrie. Acum în această perioadă delicată este VITAL să contribuim cu tot ce putem la salvarea acestei industrii și să aducem și o vorbă bună acolo unde este nevoie.

În România au fost afectate 10.000 de restaurante din cauza pandemiei. Este o situație foarte gravă pentru HORECA.
secretarasite
Acest context epidemiologic în care ne aflăm a afectat industria ospitalității din toată lumea și a dus inevitabil și la proteste în rândul populației.

În Spania, reprezentanții acestei industrii au ieșit pe străzile Madridului. Aceștia sunt nemulțumiți de măsurile restrictive impuse, făcând apel la premier pentru ajutor.

Persoanele care dețin baruri și restaurante din Spania sunt în prag de faliment datorită scăderii vânzărilor cauzate de pandemie și au cerut premierului Sanchez să intervină pentru a-i ajuta. Făcând referire la țări precum Franța sau Germania care au intervenit pentru a-și ajuta cetățenii din industria HORECA, patronii de cafenele/restaurante din Spania doresc să se aplice același demers și pe teritoriul iberic pentru a nu se ajunge la un colaps economic iremediabil pentru persoanele din industria ospitalității.

Presiunea este foarte mare atât pentru patroni cât și pentru angajați care riscă să își piardă locul de muncă dacă afacerea intră în insolvență.
Luând în considerare toți acești factori, mulți patroni de restaurante au optat pentru vânzarea preparatelor în regim de catering sau prin metoda livrării la domiciliu.
Din punct de vedere psihologic situația în care ne aflăm acum este foarte delicată pentru sănătatea mentală a persoanelor din industria HORECA datorită factorilor care s-au acumulat (frica zilei de mâine, instabilitate financiară, presiunea cauzată de responsabilitățile familiale, datorii la bănci etc.). Dacă acești factori existau înainte de pandemie, acum în situația actuală nivelul de stres s-a dublat, dacă nu triplat datorită restricțiilor impuse care împiedică desfășurarea activității în regim normal a hotelurilor/cafenelelor și restaurantelor.
Concluzia este următoarea: dacă ne dorim să ieșim la liman din această situație este extrem de important să susținem din punct de vedere afacerile din domeniul HORECA dar și moral.

Cu toții cunoaștem în mod direct sau indirect persoane care lucrează în această nișă a industriei. Optați pentru serviciile sau produsele acestora. Îi veți ajuta enorm de mult.

Utilizați puterea informației transmise în mediul online. Nu neglijați acest aspect deoarece puteți salva viitorul acestor oameni prin contribuția dumneavoastră.

Implicați-vă, deoarece depinde de noi toți cum se va finaliza această situație. Ajutați în orice mod puteți. Cu toții am avut nevoie de ajutor într-un punct al vieții noastre. Acum cei din industria HORECA au nevoie de ajutorul nostru mai mult ca oricând. (Raluca NICOLAE)
secretarasite

Vezi si

Dr. Cobuz: Alimentația în post

Dacă pornim de la explicația cuprinsă în DEX- postul reprezintă interdicția de a mânca unele …