Friday , May 3 2024

Clipitul din ochi, benefic pentru creier

Clipitul din ochi, acel reflex natural de mişcare a pleoapele peste globul ocular, stimulează puterea de concentrare şi are un efect benefic asupra creierului, afirmă cercetătorii niponi, citaţi de lefigaro.fr.
Clipitul natural al ochilor (nici provocat, nici nervos) are şi alte utilităţi decât cele cunoscute deja. Clipitul umidifică corneea, evitând uscarea acesteia. Clipitul curăţă aceeaşi cornee de praf şi de alte particule care ajung la nivelul globului ocular. Se pare însă că el are şi o influenţă asupra funcţionării creierului şi asupra nivelului de atenţie. Cercetătorii japonezi au devenit pasionaţi de “clipitul din ochi”. Ei îl studiază de mai mulţi ani deja cu ajutorul unor pasaje video din filmele cu îndrăgitul personaj Mr. Bean. Descoperirea lor a fost explicată într-un studiu publicat în Proceedings of National Acadmey of Science (PNAS).
Creierul uman permite distribuirea atenţiei asupra unui număr limitat de evenimente simultane – trei sau patru, maximum. Într-un studiu precedent, cercetătorii coordonaţi de Tamami Nakano de la Universitatea din Osaka au arătat deja că persoanele care urmăreau filme cu Mr. Bean clipeau din ochi în momentele “slabe” ale filmelor, la schimbarea scenelor sau atunci când celebrul personaj era în afara cadrului, deci în momentele în care atenţia putea să se relaxeze.
Savanţii niponi au repetat experimentul, dar monitorizând de această dată creierele voluntarilor cu ajutorul imagisticii prin rezonanţă magnetică, pentru a vizualiza eventualele schimbări ale activităţii cerebrale ce aveau loc după fiecare clipit. Răspunsul cerebral după coborârea pleoapelor peste globul ocular a fost net şi precis. Activitatea cerebrală a prezentat o modificare veritabilă în acele momente, fapt care i-a determinat pe cercetători să vorbească despre o trecere a creierului din stadiul de reţea neuronală “centrată asupra sarcinii” la stadiul de “funcţionare implicită”. Se poate vorbi despre o “resetare” instantanee a creierului. Cu atât mai mult cu cât – şi aceasta este cea de-a doua concluzie importantă – creierul dezactivează într-o microsecundă neuronii responsabili cu atenţia.
Potrivit cercetătorilor japonezi, clipitul din ochi ar fi deci un semnal pentru creier de a tăia pe moment fluxul de informaţii care ajunge la el, cu scopul de a-l controla mai bine şi pentru a se pregăti mai bine pentru acţiunile viitoare.

Vezi si

Un vaccin ARNm împotriva cancerului de piele, testat în faza a 3-a la Londra

Primul vaccin personalizat din lume pe bază de ARN mesager împotriva melanomului – care are …