Sunday , October 2 2022

Cercetătorii din Ohio au dezvoltat un creier “de laborator”

creier lab

Cercetătorii Universităţii de Stat din Ohio anunţă că au dezvoltat primul creier într-un laborator ştiinţific. Creierul organoid ar putea ajuta la studiul unor boli precum Alzheimer, dacă va primi licenţa pentru folosirea la scară largă, a declarat Rene Anand, un profesor al universităţii amintite, implicat în proiectul de anvergură.

“Puterea acestui model de creier constă în faptul că ne va ajuta să testăm şi să dezvoltăm anumite remedii şi nu vom mai fi nevoiţi să ne bazăm doar pe cobaii şoareci”, a declarat Anand.

Creierul, dezvoltat din celule umane, a fost “crescut” timp de 15 săptămâni şi este de dimensiunea unei gume de şters. Acesta are maturitatea creierului unui fetus de cinci săptămâni şi conţine 99% din genele unui creier uman complet dezvoltat.

“Dacă îl vom lăsa să se dezvolte până la 16-20 de săptămâni, procesul va ajunge la 100%”, a declarat Anand. Savanţii americani nu sunt primii care dezvoltă un asemenea creier în laborator. În 2013, cercetătorii austrieci au creat un creier cu un nivel de dezvoltare apropiat (asemănător creierului unui fetus de 9 săptămâni), dar acesta era incapabil să gândească.

Anand a declarat că, spre deosebire de creierul creat de cercetătorii din Austria, modelul său include toate elementele, cu excepţia unui sistem vascular. “Nu folosim stimuli senzoriali în cazul acestui creier. Acest creier nu gândeşte, sub nicio formă”.

Alţi cercetători sunt însă sceptici în privinţa experimentului lui Anand. “Când cineva vine cu asemenea afirmaţii extraordinare, trebuie să analizezi totul cu precauţie, până când vei beneficia de date complete”, a declarat Zameel Cader, un neurolog din cadrul Spitalului John Radcliffe, Oxford.

La începutul anului, Anand şi colega sa, Susan McKay, au creat un startup în Ohio, prin intermediul căruia să comercializeze creierul “de laborator”. Anand nu a dorit să publice detalii despre creierul organoid, deoarece se află în curs de a obţine un brevet pentru invenţia sa medicală, informează huffingtonpost.com.

gandul.info

Vezi si

Depresia și diabetul zaharat

Asocierea sindromului depresiv la o boală cronică cum este diabetul are implicații clinice și socio-profesionale …