Sunday , April 21 2024

Cercetătorii de la Oxford spun că SARS-Cov-2 nu provine din China

Virusul SARS-Cov-2 ar fi apărut în urmă cu mult timp, însă abia anul acesta s-a dezvoltat suficient de mult cât să provoace o pandemie. De asemenea, nu ar proveni din China, atrage atenția Tom Jefferson, unul dintre cercetătorii de la Universitatea Oxford.

Cercetătorul spune că are numeroase probe care dovedesc că virusul se afla ”peste tot” înainte de apariția în China din decembrie.

”Poate că avem de-a face cu un virus care a rămas mult timp adormit în întreaga lume şi care a apărut atunci când condiţiile de mediu au fost propice creşterii sale”, a declarat el pentru The Telegraph. Urme ale acestui virus au fost descoperite în Italia, Spania sau Brazilia înainte de descoperirea celui din China.

Virusologii spanioli au spus recent că au găsit urme ale virusului în eşantioane de ape uzate colectate la Barcelona în martie 2019, înainte de pandemia de coronavirus. Oamenii de știință sunt de părere că virusul ar fi rămas ”sub radar pentru că era sezonul gripei şi nu-l căuta nimeni”.

Și în Torino și Milano s-au descoperit urme ale acestui virus cu mult timp în urmă, lucru care s-a întâmplat și în Brazilia în noiembrie.

„Unde s-a dus Sars 1? Pur și simplu a dispărut. Trebuie să ne gândim la lucrurile astea. Trebuie să începem să cercetăm ecologia virusului, să înțelegem cum a apărut și ce mutații a suferit. Cred că virusul era deja aici, iar prin aici vreau să spun peste tot. Este posibil să fi fost adormit și să fi fost activat de condițiile de mediu”, a mai spus Jefferson.

Cercetătorul a făcut o comparație cu gripa spaniolă, care a ucis 30% din populația Samoa de Vest, în 1918.

”Acest lucru se explică prin faptul că agenţii patogeni ai virusului nu vin de nicăieri şi nu se duc nicăieri. Ei se află aici mereu, iar ceva îi inflamează”, a mai explicat el.

Vezi si

Femeile singure mănâncă mai mult și mai prost. Cum le îndeamnă creierul spre alegeri nesănătoase

Un studiu recent realizat de UCLA Health din Los Angeles a scos la iveală o …