Saturday , April 20 2024

Cercetatorii au stabilit pretul real al unui pachet de tigari

Fumatul micşorează speranţa de viaţă pentru bărbaţi cu ceva mai mult de şapte ani, iar pentru femei cu patru ani şi jumătate. Concluzia prezentată de cercetătorii spanioli de la Universitatea Cartagena reiese din statisticile pe sănătate oficiale, afirmă aceştia.

În Spania un pachet de ţigări costă între 4,20 şi 5,60 dolari, dar costul în mortalitate prematură este mult mai mare decât preţul de vânzare al fiecărui pachet în parte, cercetătorii spanioli nefăcând doar calculul în ani, şapte ani în minus pentru bărbaţi şi patru pentru femei, dar şi în bani. Astfel, adevăratul preţ al unui pachet de ţigări este, în termeni de mortalitate prematură,150 de dolari pentru un bărbat şi 104 de dolari pentru o femeie.

În Statele Unite însă, un studiu publicat de Journal of Health Economics, arată despre costul în mortalitate prematură că ajunge, de exemplu, la 222 de dolari pentru bărbaţi şi că pe fiecare dolar cheltuit pe programele ce încurajează lăsatul de fumat, statele ar economisi între 0,86 şi 2,52 dolari. De aceea, costul în mortalitate prematură estimat pentru un pachet de ţigări este un factor de calcul cheie în analizele cost-beneficiu făcute să prevină şi să controleze fumatul, scrie livescience.com.

Vezi si

Femeile singure mănâncă mai mult și mai prost. Cum le îndeamnă creierul spre alegeri nesănătoase

Un studiu recent realizat de UCLA Health din Los Angeles a scos la iveală o …