Monday , February 6 2023

Cercetatorii au detectat semnale radio dinspre o galaxie aflata la 1,5 miliarde de ani-lumina

Semnale radio repetate provenind dintr-o alta galaxie, situata la o distanta de aproximativ 1,5 miliarde de ani lumina, au fost detectate de cercetatorii canadieni, aceasta fiind doar a doua oara cand este observat un astfel de fenomen.

Descoperirea adanceste misterul privind acest fenomen, dar ofera si o oportunitate de a intelege sursa semnalelor dintr-o galaxie situata la miliarde de ani lumina de Terra, scrie The Independent.

Semnalele radio repetate ar putea avea multe surse, de la stele care au explodat la comunicare extraterestra. Insa, pana acum, cercetatorii nu au reusit sa afle originea fenomenului. Semnalele dureaza doar o milisecunda, dar sunt transmise cu aceeasi cantitate de energie produsa de Soare in 12 luni.

Cercetatorii spun ca unul dintre semnale s-a repetat de sase ori, aparent din acelasi loc. Din cele aproximativ 60 de semnale radio detectate pana in prezent, numai unul s-a repetat, pana la cel detectat recent.

Noua descoperire apartine cercetatorilor care se ocupa de proiectul Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment din British Columbia, Canada. Rezultatele studiului au fost publicate in revista Nature.

Cercetatorii spun ca fenomenul arata ca, dincolo de Terra, exista “o populatie substantiala” de semnale radio repetate. Cele doua seturi detectate pana in prezent le vor permite specialistilor sa stabileasca diferentele dintre cele care se repeta si cele singulare, sursele acestora, dar si sa observe viitoare semnale radio.

“Oricare este sursa acestor unde radio, este interesant de vazut cat de mare este aria de frecvente pe care le poate produce. In unele modele sursa nu poate produce nimic sub o anumita frecventa”, mai spun cercetatorii.

Din cele 13 semnale radio care au fost detectate in decurs de doar trei saptamani, cel putin sapte au fost inregistrate la frecventa de 400 MHz, cea mai joasa observata pana in prezent.

Specialistii spun ca ar putea exista si mai multe semnale radio, dar la frecvente mult prea joase pentru a fi detectate.

Vezi si

Dr. Cobuz: Relația sănătate – boală

Starea de bine, așa cum o definește Organizația Mondială a Sănătății nu este condiționată doar …