Wednesday , May 29 2024

Cercetătorii au descoperit de ce le place oamenilor să bea bere

bere

Berea contribuie la eliberarea în creier a unei substanţe chimice – dopamină, supranumită substanţa fericirii – care îi determină pe oameni să îşi dorească să consume şi mai mult din această băutură.

Gustul de bere, chiar varietăţile fără alcool, poate să stimuleze producţia de dopamină din creier, afirmă cercetătorii de la Universitatea Indiana din Statele Unite, informează dailymail.co.uk.

Persoanele în ale căror familii au existat cazuri de alcoolism prezintă concentraţii mai mari de dopamină – un neurotransmiţător asociat cu centrii cerebrali ai recompensei şi ai plăcerii, scrie Mediafax.

Medicul Karen Kareken, de la Indiana Alcohol Research Center, implicată în acest studiu, a spus: “Credem că acesta este primul experiment pe oameni care a arătat că un singur pahar cu bere, fără niciun efect de intoxicaţie cauzat de alcool, poate să stimuleze activitatea dopaminei în centrii cerebrali ai recompensei”.

Studiul a fost realizat prin scanarea creierelor a 49 bărbaţi, după ce aceştia au băut bere şi după ce băuseră Gatorade, o băutură pentru sportivi.

Rezultatele au evidenţiat o activitate cerebrală mult mai intensă creată de dopamină după consumul de bere decât după consumul de Gatorade.

Participanţii la studiu au spus că tânjeau după bere după ce au băut mostra de bere folosită în experiment. Ei nu au resimţit aceeaşi nevoie după ce au consumat mostra de băutură pentru sportivi, deşi aceasta avea un gust mai bun.

Fiecare participant a primit doar 15 mililitri din berea sa preferată, pentru ca efectele alcoolului să nu se facă simţite.

Studiul, coordonat de medicul Brandon Oberlin, de la Facultatea de Medicină a Universităţii Indiana, a fost publicat în revista Neuropsychopharmacology.

Vezi si

Creștere bruscă a numărului de cazuri de rujeolă în Europa

Numărul cazurilor de rujeolă în Europa continuă să crească vertiginos și ar putea depăși pragul …