Monday , December 4 2023

Cercetatorii au creat pielea artificiala care se repara singura

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Stanford au creat “pielea” artificială care se poate vindeca în 30 de minute, chiar dacă a fost ruptă sau tăiată. Acest material este un polimer capabil de auto-reparare mecanică, dar şi bun conducător de electricitate, prin incorporarea unor atomi de nichel care permit electronilor să “sară” de la un atom metalic la altul.

Cercetătorul-şef Zhenan Bao, profesor în inginerie chimică, şi echipa lui au inventat materialul sintetic din plastic, care constă într-un lanţ lung de molecule unite prin legături de hidrogen relativ slabe. Acest lucru înseamnă că moleculele se rup cu uşurinţă. Apoi au fost amestecate şi particulele minuscule de nichel pentru a da materialului conductivitate şi putere, scrie businessinsider.com.

Într-un comunicat de presă, cercetătorul Chao Wang a explicat cum funcţionează materialul care se vindecă singur. Moleculele se rup cu uşurinţă, însă atunci când se reconectează, legăturile se reorganizează și restabilesc structura materialului, ca şi cum nu ar fi fost deteriorat.

Pentru a demonstra felul în care se vindecă această “piele” artificială, cercetătorii au tăiat materialul pe jumătate cu un bisturiu, iar apoi au presat împreună cele două piese. Materialul a revenit la aproape 100% din forţa sa originală în termen de 30 de minute. Acest lucru a fost valabil chiar şi după 50 de tăieturi.

Cercetătorii speră ca acest material sintetic să poată fi folosit în protetică sau pentru a înfăşura dispozitivele electronice.

Vezi si

Femeile cu vârsta între 19 şi 45 de ani vor putea procura vaccinul HPV cu reducere de 50%

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunţă că, începând de vineri, femeile cu vârsta între 19 şi …