Friday , March 29 2024

Cele mai noi imagini de pe Pluto arata o lume nemaivazuta in sistemul nostru solar

foto: NASA
foto: NASA

NASA a facut publice cele mai noi imagini cu planeta pitica Pluto, ce dezvaluie formatiuni atat de complexe si diverse incat rivalizeaza cu tot ce s-a mai observat pana acum in sistemul solar.

Pluto se afla la 7,4 miliarde de kilometri de Pamant, dar in iulie, sonda spatiala New Horizons s-a apropiat de acest corp ceresc aflat la periferia sistemului nostru solar la 12.000 de kilometri de suprafata sa, scrie Business Insider.

Printre primele imagini trimise de sonda oamenilor de stiinta de pe pamant s-a putut observa o lume inghetata, cu munti de gheata si zapada de azot. Posibilitatile care se deschideau in fata cercetatorilor erau de-a dreptul seducatoare.

Acum, New Horizons a trimis unele din cele mai clare imagini cu suprafata planetei pitice, super-detaliate.

pluto2“Pluto ne arata o diversitate de forme de relief si o complexitate a proceselor ce rivalizeaza cu orice am vazut in sistemul solar (…) Daca un artist ar fi imaginat asa Pluto inainte de zborul sondei spatiale, am fi spus ca este exagerat – insa asta chiar se gaseste acolo”, s-a entuziasmat Alan Stern, de la misiunea New Horizons.

Cele mai recente fotografii infatiseaza cea mai plina de cratere suprafata a planetei pitice vazuta pana acum. Deoarece alte parti ale Pluto sunt neasteptat de netede, ceea ce sugereaza o suprafata tanara netezita de activitatea geologica, aceasta regiune plina de cratere este cea mai batrana regiune a planetei pitice observata pana acum.

Cea mai veche regiune se invecineaza cu una dintre cele mai noi, numita Sputnik Planum. Oamenii de stiinta cred ca zona mai deschisa la culoare din Sputnik Planum poate fi data de zapada de azot.

Mai mult, intr-o zona se pot observa forme de relief ce seamana cu dunele, fapt ce ii entuziasmeaza pe oamenii de stiinta. “Sa observi dune pe Pluto – daca asta sunt – e o nebunie, pentru ca atmosfera planetei pitice este atat de subtire (…) Fie Pluto a avut o atmosfera mai consistenta in trecut, fie se manifesta un proces pe care inca nu l-am gasit. Este o enigma”, a explicat William B. McKinnon, participant la aceeasi misiune NASA.

ziare.com

Vezi si

Dr. Cobuz: Alimentația în post

Dacă pornim de la explicația cuprinsă în DEX- postul reprezintă interdicția de a mânca unele …