Thursday , April 25 2024

Cele mai importante inovaţii din medicină în 2011

O echipă de medici şi cercetători de la Cleveland Clinic a realizat un Top 10 al celor mai importante inovaţii din medicină. Experţii de la Cleveland Clinic, Statele Unite, au inserat două medicamente pentru imunoterapia cancerului (mai precis, contra melanomului avansat şi a tumorilor la prostată) printre noutăţile care vor avea cel mai mare impact asupra medicinei în anul care tocmai a început.

Şi, în timp ce locul întâi este dedicat Alzheimer-ului, mai exact unui compus radioactiv care permite obţinerea de imagini moleculare ale creierului, pentru diagnosticarea precoce a maladiei, cel de-al doilea şi cel de-al treilea loc sunt ambele “rezervate” luptei cu tipuri de cancer până acum fără speranţă, informează descopera.ro.

Prima inovaţie care promite să nu treacă neobservată în 2011 este anticorpul monoclonal “ipilimumab”, despre care anul trecut s-a spus că ar fi prima terapie din ultimii 30 de ani în măsură să îmbunătăţească rata de supravieţuire a bolnavilor cu cancer aflat în stadiu avansat.

A doua noutate celebrată de experţii de la Cleveland Clinic este primul vaccin terapeutic aprobat de FDA împotriva cancerului de prostată. Denumit Provenge, vaccinul acţionează inducând un răspuns al sistemului imunitar contra cancerului şi s-a dovedit în măsură să reducă cu 24% riscul de moarte la pacienţii cu boala deja răspândită în organism.

În top mai figurează şi două noi medicamente pentru tratamentul hepatitei C şi o micro-capsulă care le va permite medicilor pediatri să realizeze endoscopii ale tractului digestiv mult mai puţin invazive pentru micii pacienţi.

Sunt semnalate şi un tratament pentru scleroza multiplă, un test pentru astm, o nouă tehnică de chirurgie pentru tratamentul obezităţii morbide şi o nouă tehnologie care permite monitorizarea la distanţă a pacienţilor cu risc crescut de infarct.

Vezi si

1,5 miliarde de oameni din întreaga lume suferă de dureri cronice

Peste 1,5 miliarde de oameni din lume suferă de dureri cronice, o problemă globală cu …