Monday , December 5 2022

“Ceasul biologic” din ADN, descoperit de un cercetător american

ADN

“Ceasul biologic” intern, înscris în ADN, care măsoară vârsta biologică a ţesuturilor din corpul uman, a fost descoperit de un profesor de genetică american, de la Universitatea California din Los Angeles, informează theguardian.co.uk.

Descoperirea lui Steve Horvath ar putea contribui la descoperirea unor mecanisme şi tratamente care să încetinească procesul de îmbătrânire, scrie Mediafax.

Steve Horvath a cercetat ADN-ul a aproximativ 8.000 de mostre care includeau 51 de tipuri de celule şi ţesuturi sănătoase şi canceroase. “Ceasul biologic” a indicat faptul că, în timp ce numeroase celule sănătoase îmbătrânesc în acelaşi ritm cu vârsta biologică a corpului, altele au o rată a îmbătrânirii mai mare sau mai mică.

Mai exact, profesorul american a urmărit modul în care procesul de metilare, care modifică structura chimică a ADN-ului, variază odată cu vârsta.

Astfel, Steve Horvath a descoperit că metilarea a 353 de markeri ADN variază semnificativ odată cu vârsta şi că poate fi folosită exact ca un “ceas biologic”.

Vârsta organelor bolnave variază foarte mult, cu o diferenţă ce poate ajunge chiar şi la câteva decenii faţă de ţesuturile sănătoase ale aceleiaşi persoane.

“În cele din urmă, ar fi extraordinar să punem la punct proceduri terapeutice pentru resetarea «ceasului biologic», care să ne menţină tineri”, a declarat profesorul american.

Terapiile antiîmbătrânire au devenit o temă importantă de studiu pentru cercetători, care încearcă să identifice cei mai importanţi factori de risc pentru bolile incurabile asociate mai ales cu acest proces.

Steve Horvath a arătat că acest “ceas biologic” a fost resetat până la zero când celulele prelevate dintr-un organism adult au fost reprogramate pentru a reveni la structura unei celule suşă.

Pentru descoperirea procesului de transformare a celulelor adulte în celule suşă, care se pot dezvolta în orice tip de ţesut al corpului, John Gurdon, de la Universitatea Cambridge, şi Shinya Yamanaka, de la Universitatea Kyoto, au câştigat premiul Nobel pentru Medicină în 2012.

Vezi si

OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus

Directorul OMS avertizează că o nouă variantă îngrijorătoare a COVID ar putea apărea

Lipsa supravegherii infecțiilor cu coronavirus ar putea duce la apariție unei noi variante „îngrijorătoare”, spune …