Monday , December 5 2022

Cea mai lunga eclipsa de Luna din ultimii 100 de ani

Luna va disparea de pe cer saptamana viitoare, in noaptea de 15 spre 16 iunie, fiind protagonista celei mai lungi eclipse din ultimii 100 de ani, vizibila si pe teritoriul tarii noastre. Durata eclipsei va fi de aproape 2 ore.

Luna isi va schimba culoarea de la alb, pana la maro inchis, trecand prin face portocalii, sangerii si chiar caramizii, spre incantarea celor ce se vor uita pe cer.

“Eclipsa aceasta va fi cea mai lunga din secolul 21 in Romania. Va dura o ora si 40 de minute. De obicei eclipsele dureaza in jur de o ora. Aceasta este o eclipsa foarte lunga si in timpul ei Luna se va colora. Va avea diverse culori: portocaliu, rosu deschis, rosu inchis, caramiziu sau chiar maro spre negru”, a declarat Valentin Grigore, presedintele Societatii Astronomice Romane de Meteori (SARM), pentru ziare.com.

Insa spectacolul celest va putea fi vazut doar daca norii nu vor intuneca cerul, sau daca poluarea si praful nu vor perturba panorama.

Astronomii australieni au numit aceasta eclipsa una istorica, adaugand faptul ca anticii foloseau prilejul acestor eclipse pentru a demonstra ca Pamantul este o sfera, astazi evenimentul celest va ajuta cercetatorii sa inteleaga mai bine atmosfera de pe planetele din afara sistemului nostru solar, si chiar sa gaseasca viata extraterestra.

Astronomii au anuntat ca eclipsa va putea fi vazuta cu ochiul liber, nefiind necesari ochelari de protectie, insa pentru ca spectacolul sa fie complet, o vizita la Observatoarele Astronomice ar fi ideala. Spectacolul celest va fi garantat daca va fi vazut prin telescoape sau obiective speciale.

Eclipsa va putea fi vazuta de pe intreg Pamantul, mai putin teritoriul SUA.

Pe cei sensibili astronomii ii avertizeaza ca vor putea avea dureri de cap, sau vor avea insomnii, acest lucru fiind cauzat si de exploziile vulcanice care au loc pe suprafata astrului. (stirileprotv.ro)

Vezi si

OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus

Directorul OMS avertizează că o nouă variantă îngrijorătoare a COVID ar putea apărea

Lipsa supravegherii infecțiilor cu coronavirus ar putea duce la apariție unei noi variante „îngrijorătoare”, spune …