Wednesday , September 28 2022

Cea mai importantă descoperire după Machu Picchu, în Peru: Mormintele civilizaţiei Wari

Arheologii au descoperit un grup de morminte antice în junglele din sud-estul Peru, despre care spun că sunt la fel de importante ca oraşul pierdut Machu Picchu.

Mormintele aparţin culturii Wari şi au fost descoperite în munţii Anzi, în mijlocul junglelor, în departamentul Cuzco. Ele se află într-un oraş abandonat de mult, despre care se crede că a fost ultima fortăreaţă a rezistenţei incaşilor împotriva spaniolilor.

Wari, o civilizaţie pre-incaşă, a avut un impact cultural enorm în regiunea din Anzi între anii 600-1200. Imperiul incaş (circa 1400-1532) a fost cel mai mare imperiu pre-columbian din Americi.

“Este o descoperire impresionantă Wari în jungelele din Cuzco, care deschide un nou capitol al cercetărilor arheologice şi ne forţează să rescriem istoria”, a declarat Juan Garcia, directorul cultural pentru regiunea Cuzco.

“Descoperirea este una dintre cele mai importante şi este comparabilă cu Machu Picchu”, a mai spus Garcia.

Arheologii au descoperit acolo o armătură pentru piept din argint, o mască de argint, două brăţări de aur cu desenele unor feline şi două bastoane de lemn laminate cu argint, în mormântul unei personalităţi de rang înalt poreclită “Domnul din Wari”.

Mormintele fac parte din complexul arheolohic Espiritu Pampa, în ţinutul Vilacamba, la 1.100km sud-est de Lima. Vilacamba a fost ultimul refugiu al rezistenţei incaşilor după ce conchistadorii spanioli l-au capturat şi executat pe împăratul incaş în 1532.Ultimul lider al rezistenţei, Tupac Amaru I, a fost şi el capturat de spanioli şi ucis în 1572.

Această descoperire este prima probă a prezentei civilizaţiei Wari în junglă şi dovada că a existat acolo înainte de incaşi.

Arheologii au descoperit complexul funerar în iulie 2010, iar de atunci l-au studiat luni întregi. Ei spun că nu ar fi surprinşi să descopere şi un oraş Wari în zonă, care ar avea legătură cu legendele precum Paititi.

Secole întregi, exploratorii au căutat fără succes Paititi, un oraş pierdut legendar din jungla amazoniană, despre care se spune că ar fi plin de aur şi bijuterii.

Civilizaţiile pre-columbiene nu au lăsat scrieri ale istoriei lor, aşa că arheologii sunt singurii care pot afla mai multe despre ele. (sursa: realitatea.net)

Vezi si

Nutriționist: Cel mai puternic antioxidant este glutationul, produs de organism. Lista alimentelor care ajută la producerea lui

Nutriționistul Adina Rusu a declarat pentru AGERPRES că, oricât de mult ne-am dori, nu există …