Tuesday , December 6 2022

Ce se întâmplă cu corpul atunci când mâncăm în fața unui ecran

O masă devorată în fața televizorului, a computerului, a tabletei, pe chat sau pe smartphone, pune în mișcare un întreg mecanism dăunător organismului și creierului. Munca de acasă poate distruge obiceiurile alimentare de bază.

Prânzul devorat într-un sfert de oră, lipit de scaun, în fața computerului din birou sau a laptopului de acasă. Sau cina consumată acasă, în fața unui alt serial de televiziune. Obiceiuri dăunătoare sănătății.

„Când mănânci în fața unui ecran, postezi pe Instagram, scanezi seriale de televiziune sau continui să lucrezi, atenția nu converge către punctul potrivit, care este este conținutul felului de mâncare” – explică Nadia Scaltrito, psiholog: „Ecranele sunt obiecte care fascinează, dar hipnotizează: captează atenția, blochează alimentația conștientă și activează organele predispuse la mirosuri, culori, gusturi. Nu ne dăm seama ce mâncăm, mâncăm mai mult și, prin urmare, suntem predispuși să ne îngrășăm. Fără concentrare pe ceea ce faci, fără interes, este greu să te simți satisfăcut”.

„O masă în fața unui computer sau a unui televizor are un impact asupra memoriei și contribuie tocmai la senzația de sațietate. În fața unui ecran, simțurile sunt necesare prin ceea ce se întâmplă acolo, iar nu prin contribuția senzorială a alimentelor. Este mai puțin probabil să fim plini. La scurt timp, creierul va păstra doar o vagă amintire a mesei, ceea ce îl va împiedica să măsoare cantitatea de alimente ingerate. Atenție și la conținutul urmărit; fie că este vorba de o scenă în acțiune, de vizionarea la televizor sau de primirea unui e-mail sau a unei imagini violente, emoțiile joacă un rol în cantitățile consumate. Mâncarea are deseori proprietăți care calmează și liniștesc”, spune Nadia Scaltrito.

„Mâncarea cu cele cinci simțuri este esențială pentru a asigura o digestie bună” – explică Flavia Bernini, biolog, nutriționist.

„Mâncarea într-un mod distras duce la ingerarea de multă mâncare, prea repede, două elemente care împreună reprezintă un declanșator foarte periculos. Mâncarea în exces, pe lângă faptul că duce la creșterea în greutate în timp, induce o încetinire reală a digestiei, cu tot disconfortul inevitabil pe care îl presupune acest lucru, de la plenitudinea gastrică, la greață, la supraproducția acidului clorhidric. Adesea, un exces de alimente aduce cu sine atât un consum exagerat de sare, cu consecința rechemării apei în stomac, un exces de carbohidrați care sunt metabolizați cu dificultate de flora bacteriană, cu o creștere inevitabilă a fermentației. La toate acestea se adaugă faptul că, mâncând rapid, ingerăm mult mai mult aer decât ar trebui: acest lucru crește disconfortul gastric legat de umflături. Uitându-ne la mâncare, apreciindu-i mirosul și aroma, dedicarea timpului potrivit unei mese ne va ajuta să ne simțim mai bine și să mâncăm mai puțin, simțind sățietatea mult mai devreme”, adaugă specialista.

Vezi si

OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus

Directorul OMS avertizează că o nouă variantă îngrijorătoare a COVID ar putea apărea

Lipsa supravegherii infecțiilor cu coronavirus ar putea duce la apariție unei noi variante „îngrijorătoare”, spune …