Tuesday , February 27 2024

Ce diferențe sunt între cei născuţi pe timpul lui Ceauşescu şi cei născuţi imediat după 1989

oameni

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a realizat un studiu care îi privește direct pe cei născuți în România comunistă, dar și pe cei care au venit pe lume în anii în care regimul comunist se prăbușea în Europa.

Ineditul studiu al BERD arată că aceia care s-au născut în anii care au marcat căderea comunismului în statele din Europa Centrală și de Est (printre care și România), precum și fosta URSS, sunt mai scunzi decât cei care s-au născut în plină eră comunistă, dar și decât cei născuți după această perioadă.

Diferența de înălțime între copiii născuți între 1989 și 1991, ajunși acum adulți, și cei din generațiile de după ei și dinaintea lor, este de circa un centimetru, conform studiului citat de publicația franceză Le Figaro.

Experţii de la BERD au făcut analiza pe 51.000 de gospodării din 29 de foste state comuniste, dar au studiat şi patru state occidentale, care nu au trăit în comunism. Principala concluzie: adulţii care s-au născut în perioada în care a căzut comunismul sunt cu 1,1 centimetri mai scunzi decât cei născuţi înaintea lor, sau cei născuţi după ei.

Înălţimea medie a adulţilor din eşantion a început să scadă cu doi trei ani înainte de căderea blocului comunist, iar o tendinţă semnificativă de creştere a apărut abia după şase-şapte ani.

Vezi si

Un modul spaţial american a ajuns cu succes pe Lună, prima oară după mai bine de jumătate de secol

Firma americană Intuitive Machines a intrat în istorie, devenind prima companie privată care a reuşit …