Wednesday , May 29 2024

Ce contin cu adevarat bauturile energizante si ce efecte nocive au

bautura_energizanta

Băuturile energizante creează dependenţă şi au efecte extrem de dăunătoare asupra organismului. Românii beau energizante în valoare de 60 de milioane de euro pe an.

“Îţi dau aripi”, “te transformă în monstru” sau “simţi că iei foc”, sunt formulele cu care ne ademenesc producătorii de băuturi energizante şi care ascund, de fapt, efectele grave pe care le au aceste produse asupra organismului.

Cafeină, taurină, vitamine şi mult zahăr sau îndulcitori. Sunt câteva dintre ingredientele care fac din băuturile energizante un amestec nu doar nesănătos, ci chiar periculos. Consumatorii de băuturi energizante riscă să aibă stări de anxietate, depresie şi probleme cu inima sau cu presiunea arterială, avertizează nutriţioniştii. Ficatul şi inima sunt organele care au cel mai mult de suferit din cauza excesului de astfel de produse.

“Consumate în cantităţi mici, băuturile energizante pot fi benefice. Din păcate, oamenii fac un exces extraordinar vizavi de aceste băuturi energizante, cantitatea totală de cofeină devenind foarte mare. Astfel, asocierea cu alcool şi deshidratarea, deci lipsa unui consum de apă, sunt cele mai mari probleme”, a povestit Cristi Mărgărit, nutriţionist.

Consumate mai ales în sesiunile de examene, teste sau concursuri, energizantele pot provoca dependenţă. Aşa se face că, anual, românii beau energizante de 60 de milioane de euro. Datele arată că, zilnic, peste 40.000 de litri de astfel de băuturi se vând în ţara noastră.

Vezi si

Creștere bruscă a numărului de cazuri de rujeolă în Europa

Numărul cazurilor de rujeolă în Europa continuă să crească vertiginos și ar putea depăși pragul …