Tuesday , April 16 2024

Cat va tine dragostea ta, măsurat ştiinţific

Cât va ţine fericirea ta în dragoste ţi-o putem spune cu exactitate noi, afirmă cu mândrie cercetătorii americani de la Universitatea Rochester. Cum puţini oameni sunt dispuşi să recunoască nu doar în faţa altora, ci şi în faţa lor înşişi că dragostea lor începe să moară, testul pus la punct de americani foloseşte o tehnică făcută să scoată, vrei-nu vrei, adevărul de la tine.
Tehnica folosită de cercetorii de la Universitatea Rochester a fost creată iniţial să scoată la iveală, dacă există, rasismul sau prejudecăţile celui testat, în cazul în care acesta ţine să-şi păstreze curate aparenţele, atât în faţa lui însuşi, cât şi a celor din jur.
Însă testul, aparent inofensiv, întrucât foloseşte tehnica asocierii ultrarapide a chipului sau numelui celui despre care eşti întrebat cu un cuvânt, o imagine, plăcute sau neplăcute, dă rezultate spectaculoase. “Ceea ce mi s-a părut cu adevărat interesant în rezultatele obţinute a fost faptul că testul nostru face o treabă mai bună în a prezice finalul unei relaţii decât ce ne-au spus oamenii despre relaţiile lor”, spune profesorul Rogge de la Universitatea Rochester.
Tocmai acesta era cel mai mare obstacol întâmpinat de psihologi la studiile despre viaţa de cuplu făcute până acum: oamenii au tendinţa să le spună că simt lucruri diferite de cele pe care le simt cu adevărat. “Psihologii presupuneau că oamenii se cunosc bine, ştiu cât sunt de fericiţi, iar asta nu e nici pe departe cazul. Şi nu e doar atât: mulţi oameni nu vor să-ţi spună dacă încep să se simtă mai puţini fericiţi în relaţia pe care o au. Testul nostru ne dă măsura despre ce simt cu adevărat oamenii faţă de partenerul lor, furnizându-ne imformaţii despre lucruri despre care nu vor sau nu pot să vorbească”, mai spune profesorul Rogge.
La testul universitarilor de la Rochester au participat 222 de voluntari, scrie cotidianul The Daily Telegraph, dar doar relaţiile a 116 dintre ei au fost verificate după un an de la darea testului pentru a afla în ce stadiu se află şi dacă previziunea făcută de test a fost corectă, iar rezultatele înregistrate au dovedit că cercetătorii avuseseră dreptate. Numărul cuplurilor care se destrămaseră pe parcursul următorului an a fost cel estimat. “Cei care au asociat cuvinte neplăcute cu partenerii lor aveau şanse de şapte ori mai mari să se despartă cândva pe parcursul următoarelor 12 luni”, mai spune profesorul Rogge. (realitatea.net)

Vezi si

Țigările electronice, asociate cu un risc mai mare de insuficiență cardiacă

Țigările electronice pot crește riscul de a dezvolta insuficiență cardiacă, arată un nou studiu. Vapingul …