Tuesday , October 4 2022

Carnea de peşte gras ar putea reduce riscul de cancer mamar

carne peste

Consumul de acizi graşi omega 3 provenind din carnea de peşte gras, precum somon, ton şi sardine, de 1-2 ori pe săptămână, ar permite reducerea riscului de cancer mamar, potrivit unui studiu ale cărui rezultate au fost publicate vineri, informează AFP.

În condiţiile în care mai multe studii precedente au evidenţiat rolul protector al acizilor omega 3 contra maladiilor cardiovasculare, cercetătorii chinezi au trecut în revistă 26 de cercetări realizate pe 800.000 de femei – dintre care circa 20.000 sufereau de cancer mamar -, în Statele Unite, Europa şi Asia.

Ei au demonstrat că 1-2 porţii de peşte gras pe săptămână sunt asociate cu o reducere cu 14% a riscului de cancer mamar.

Potrivit echipei coordonate de profesorul Duo Li, de la Universitatea Zhejiang, o creştere cu 0,1 grame a consumului de omega 3 provenind din peşte, pe zi, reduce riscul de cancer mamar cu 5%.

Omega 3 sunt acizi graşi esenţiali pentru dezvoltarea şi buna funcţionare a organismului uman. Există patru astfel de acizi graşi, cunoscuţi prin iniţialele lor, EPA, DHA, DPA – găsiţi în principal în carnea de peşti graşi (somon, ton, macrou, hering, sardine) – şi ALA, prezent în uleiurile vegetale (nuci, ulei de rapiţă, soia şi in) şi într-o măsură mai mică în carne, produse lactate şi ouă.

În studiul lor, publicat în British Medical Journal, cercetătorii chinezi au notat totuşi că doar acizii omega 3 de origine marină au fost asociaţi cu o reducere a riscului de cancer mamar, nicio “asociaţie semnificativă” nefiind observată cu ceilalţi acizi omega 3.

Autorii studiului au subliniat faptul că “riscul a fost cel mai scăzut în populaţiile asiatice, cel mai probabil întrucât consumul de peşte este mult mare pe acest continent decât în ţările occidentale”.

Cancerul mamar este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer la scară mondială. În 2008, el reprezenta, potrivit acestui studiu, aproape 23% din totalul cazurilor de cancer şi 14% din totalul deceselor.

Potrivit unor studii publicate în ultimii ani, alimentaţia şi modul de viaţă ar putea juca un rol important în apariţia acestui tip de cancer, pe lângă factorii genetici, tot mai bine cunoscuţi în ultima vreme, precum mutaţiile genelor BRCA1 şi BRCA 2, care predispun la cancer mamar.

 

 

Vezi si

Depresia și diabetul zaharat

Asocierea sindromului depresiv la o boală cronică cum este diabetul are implicații clinice și socio-profesionale …