Saturday , April 20 2024

Capcanele din diete: Sucul de fructe si uleiul de masline NU ajuta la slabit

Multe dintre produsele considerate sănătoase şi potrivite pentru slăbit sunt, de fapt, capcane alimentare, printre acestea numărându-se uleiul de măsline, iaurturile cu zero la sută grăsime şi chiar sucul de fructe, avertizează experţii în diete.

O echipă de dieteticieni a întocmit un top al alimentelor care sunt adevărate capcane alimentare pentru cei care vor să piardă din kilograme.

Astfel, potrivit lui Catherine Matthews, nutriţionistă la Tesco, sucul de fructe este “cea mai rapidă cale de a lua în greutate”, fiind nevoie de mai puţin de un minut pentru a bea 150 de calorii, scrie Mediafax.ro.

Un alt dezavantaj al sucului de fructe este lipsa de fibre, explică Matthews. În timpul consumului de fructe, fibra formează un strat protector care acţionează ca un scut în faţa intestinului, absorbţia zahărului fiind astfel încetinită.

În băuturile răcoritoare, sucurile de fructe şi “smoothies”, acest scut dispare, iar ficatul este supraîncărcat cu zahăr, având două efecte asupra organismului: în primul rând, cantitatea de zahăr produce un val brusc de energie care dispare foarte repede, putând duce la iritabilitate, letargie şi o senzaţie de foame mai puternică decât înainte.

În al doilea rând, nivelurile ridicate de fructoză – zahăr din fructe – care nu sunt arse sunt transformate în grăsime.

În acelaşi context al băuturilor considerate sănătoase, un studiu recent realizat de Daily Mail a arătat, printre altele, că un singur pahar de suc de grapefruit alb (250 de mililitri) conţine un nivel de zahăr echivalent cu patru gogoşi glazurate.

Nutriţionistul Caroline Matthews a avertizat şi în privinţa uleiului de măsline, care, în ciuda proprietăţilor benefice pentru sănătate, conţine 50 de calorii într-o singură linguriţă.

Mierea este un alt produs periculos pentru diete, având un nivel foarte ridicat de zahăr, iar iaurturile şi biscuiţii cu zero la sută grăsime conţin câteodată mai multe calorii decât variantele cu nivel normal de grăsime. Zahărul este adăugat pentru a compensa aroma care se pierde când grăsimea este redusă.

Cei care ţin dietă ar trebui să fie atenţi şi la vin, avertizează Matthews, pentru că un pahar mare poate conţine până la 225 de calorii.

Vezi si

Femeile singure mănâncă mai mult și mai prost. Cum le îndeamnă creierul spre alegeri nesănătoase

Un studiu recent realizat de UCLA Health din Los Angeles a scos la iveală o …