Thursday , December 1 2022

Câinii ar putea fi înzestraţi cu puteri telepatice

Câinii ar putea fi înzestraţi cu puteri telepatice, potrivit unui studiu realizat recent de câţiva cercetători americani, care au încercat să afle felul în care aceste animale par să înţeleagă ceea ce gândesc stăpânii lor, informează dailymail.co.uk.
Este una dintre întrebările care i-a lăsat perplecşi pe mulţi proprietari de câini – cum reuşea animalul lor de companie să ştie dinainte care persoană de la masă urma să-i strecoare resturi de mâncare sub masă?
Savanţii par tot mai convinşi că răspunsul la această întrebare are legătură cu dorinţa şi disponibilitatea acestor animale de a-i accepta pe oameni drept companionii lor sociali.
Savanţii de la Universitatea din Florida au descoperit faptul că acei câini care aveau un contact mai strâns cu oamenii erau mult mai buni în descifrarea indiciilor fizice şi verbale, sugerând astfel faptul că ei au privit şi asimilat comportamentul uman.
Această teorie explică, totodată, motivul pentru care animalul de companie adoptă un comportament mai puţin cuminte imediat ce nu se mai simte supravegheat.
Monique Udell, coordonatoarea studiului, a realizat două experimente ce au constat în compararea performanţelor reuşite de câini domestici, din adăposturi şi lupi, cărora li s-a oferit oportunitatea de a “cerşi” pentru mâncare, în două situaţii – de la o persoană atentă şi de la o persoană care nu poate să vadă animalul.
Savanţii au vrut să afle cine are un impact mai mare asupra performanţelor animalului: mediul în care trăieşte animalul (reşedinţă umană sau adăpost pentru animale) sau specia în sine (câine şi lup).
Aceste teste au evidenţiat pentru prima dată în istorie faptul că lupul, ca şi câinele domestic, este capabil să “cerşească” cu succes hrană atunci când se apropie de o persoană care este atentă.
Acest fapt demonstrează că ambele specii au capacitatea de a adopta un comportament în funcţie de nivelul de atenţie al omului. În plus, atât lupii, cât şi câinii din adăposturi au putut să-şi îmbunătăţească performanţele cu mare rapiditate, prin repetiţie.
Studiul a fost publicat în revista Learning & Behavior.

Vezi si

Diabetul zaharat și somnul

Somnul reprezintă aproximativ 30% din viața unei persoane. Durata medie de somn pentru o persoană …