Sunday , April 14 2024

Bilingvismul întârzie declanşarea maladiei Alzheimer

Bilingvismul, practicat în fiecare zi, întârzie cu câţiva ani apariţia simptomelor maladiei Alzheimer la persoanele în vârstă, potrivit unui studiu publicat, marţi, de un grup de cercetători canadieni.

Acest “termen de graţie” poate ajunge până la cinci ani, o “performanţă” ce nu a putut fi atinsă de niciun medicament actual. Studiul a fost realizat de Institutul Rotman din cadrul Centrului de cercetări geriatrice Baycrest din Toronto şi a fost publicat în revista Neurology.

Cercetătorii au examinat dosarele medicale a peste 200 de pacienţi diagnosticaţi cu Alzheimer şi au constatat că aceia care au vorbit frecvent două sau mai multe limbi, timp de mai mulţi ani, s-au bucurat de o amânare, ce putea ajunge până la cinci ani, în ceea ce priveşte apariţia simptomelor acestei maladii care afectează funcţiile mintale.

Din echipa de cercetători au făcut parte: un specialist renumit în ştiinţe cognitive – medicul Fergus Craik de la Institutul Rotman, un expert în bilingvism – medicul Ellen Bialystok de la Universitatea York – şi un specialist în maladia Alzheimer – medicul Morris Freedman.

“Nu spunem că bilingvismul poate să prevină maladia Alzheimer sau alte dezechilibre cerebrale, dar el poate contribui la crearea unor rezerve cognitive în creier, care par să întârzie apariţia simptomelor maladiei Alzheimer pentru o bună bucată de timp “, a declarat Fegus Craik.

Aceste simptome se referă la pierderi de memorie, stare de confuzie şi degradarea capacităţii de orientare în spaţiu.

Descoperirea medicilor canadieni se adaugă altor studii ştiinţifice recente, potrivit cărora anumiţi factori, precum exerciţiile fizice practicate cu regularitate şi o alimentaţie sănătoasă, pot ajuta creierul uman în faţa riscului de degradare a capacităţilor cognitive.

Vezi si

Țigările electronice, asociate cu un risc mai mare de insuficiență cardiacă

Țigările electronice pot crește riscul de a dezvolta insuficiență cardiacă, arată un nou studiu. Vapingul …