Wednesday , April 24 2024

Beneficiile scepticismului

“Scepticismul este primul pas spre adevăr”. (Denis Diderot)

Ideea de a fi sceptic, dacă este aplicată corect, vă poate ajuta în foarte multe situații.

Pe parcursul vieții este posibil ca fiecare individ să fi experimentat anumite situații care l-au făcut să aibă “încredere oarbă” într-o persoană, idee, obiect sau situație.

A avea încredere, la origine nu este ceva rău, trebuie doar să ținem cont de anumiți factori când decidem dacă să avem încredere sau nu, și mai ales de cât de multă încredere dispunem.

Persoanele care dispun de o doză mai mare de idealism, optimism sau de naivitate, este posibil să aibă un nivel scăzut de scepticism sau pur și simplu să nu accepte și existența unei laturi negative a lucrurilor, preferând să nege prezența acesteia.

Scepticismul vă poate feri de multe neplăceri pe parcursul vieții prin faptul că vă veți gândi de două ori înainte să acționati sau să aveți încredere în alte persoane.

Poate fi o formă foarte eficientă de auto-conservare.

Mediul în care trăim, experiențele de pe parcursul vieții, comportamentul persoanelor din jur cu privire la noi înșine, diverse decepții pe care le-am trăit, dar și educația pe care am primit-o pot avea o legătură strânsă cu modul de percepție al unei persoane.

În același timp este important să ne amintim faptul că în orice aspect al vieții noastre este benefic să ne păstrăm echilibrul. Cu privire la scepticism, acesta este benefic atât timp cât nu este prezent în mod excesiv în viețile noastre. În sensul de a nu permite gândurilor noastre să devină exagerate, să nu ajungem să fim paranoici.

A fi sceptic poate fi considerat o altă formă de a nu lăsa garda jos în orice situație.

Aspectul problematic la această situație poate fi faptul că putem dezvolta tendințe de generalizare. În sensul că dacă în trecut am fost dezamăgiți în repetate rânduri de către persoanele din jur, atunci este posibil să ajungem să credem că fiecare individ care va intra în viața noastră în viitorul apropiat sau îndepărtat ne va dezamăgi sau răni într-un fel sau altul.

Fiecare persoană are o percepție specifică asupra realității, o viziune individuală.

Sunt persoane care optează pentru a da frâu liber încre-derii pe care o au în alte persoane, dar sunt și persoane care, chiar după ani și ani, nu se vor deschide și nu vor avea încredere mare în oameni.

Utilizați-vă propriul filtru mental, dumneavoastră decideți în final dacă o persoană sau situație are credibilitate. Chiar dacă la un moment dat, o situație va lua o întorsătură la care nu v-ați fi așteptat sau care nu v-a convenit, luați totul ca pe o lecție. Orice experiență prin care trecem se adaugă la bagajul informațional pe care îl vom purta cu noi toată viața și este posibil să fiți surprins cât de mult vă pot ajuta pe viitor toate aceste experiențe de viață acumulate.

Indiferent de cauzalitate, a fi sceptic este benefic deoarece vă poate conferi un sentiment de siguranță, făcîndu-vă să vă simțiți pregătit dacă simțiți că urmează să fiți dezamăgit, dar nu trebuie să omiteți faptul că NU toți oamenii vă doresc răul, chiar dacă în trecut ați rezonat sau ați atras această tipologie umană negativă.

Nu uitați să vă bucurați de aspectele pozitive din viața dumneavoastră.

Înconjurați-vă de persoane care au o energie pozitivă și care vă doresc binele. Cu toții am trecut prin dezamăgiri într-un anumit punct al vieții, important este să nu lăsați aceste evenimente să vă marcheze în mod negativ prezentul sau viitorul.

Nu vă fie frică de dezamăgire, este un aspect al vieții, nu trebuie să devină adevărul dumneavoastră suprem. Dezamăgirea, dacă o luați ca experiență de viață și vedeți latura evolutivă din aceasta, vă va ajuta pe viitor să nu ajungeți în situații asemănătoare și să ajutați, la rândul dumneavoastră, persoane care au avut parte de experiențe similare. (Raluca NICOLAE)

 

Vezi si

Cel mai îndepărtat obiect fabricat de oameni transmite din nou din spațiu către Pământ

Sonda Voyager-1 transmite din nou date spre Pământ. Luni de zile, NASA nu a mai …