Friday , October 7 2022

Avertisment european privind un medicament foarte popular in Romania

58890_1445917227111_1208563509_31023068_3998545_n

Unul dintre cele mai folosite antiinflamatoare, Diclofenacul, ar putea provoca atac de cord sau atac cerebral, dacă este folosit în doze mari, pe termen lung. Avertismenul vine chiar din partea Agenţiei Europene a Medicamentului, care spune că pastilele pot da reacţii adverse foarte grave, dacă sunt utilizate în exces de către persoanele cu afecţiuni cardiace sau circulatorii.

Medicii prescriu Diclofenac în special pacienţilor diagnosticaţi cu reumatism inflamator cronic, artroze sau artrite. Specialiştii atrag atenţia însă că, fără o dietă riguroasă din care să fie eliminată sarea, medicamentul poate deveni periculos.

Daniela Toporan, medic primar Spitalul Pantelimon, a explicat pentru Realitatea TV: “Cei care au insuficienţe cardiace se pot trezi că brusc se umflă picioarele mai mult decât de obicei. Dacă le lasă aşa, fără să se prezinte la medic, riscurile sunt de apariţie a complicaţiilor. Tensiunea arterială să ajungă la valori foarte mari, necontrolate şi pacientul chiar să ajungă în extremis la un accident vascular, să facă angină pectorală, să apară un infarct de miocard”.

Deşi, conform legislaţiei, oricine poate cumpăra acest medicament, farmacistul trebuie să întrebe cumpărătorul dacă are probleme cardiace.

Avertizarea din partea Agenţiei Europene a Medicamentului vine după ce un studiu internaţional a arătat că folosirea pe termen îndelungat şi în doze mari a Diclofenacului creşte cu o treime riscul producerii unui accident vascular.

Purtătorul de cuvânt Agenţia Naţională a Medicamentului, Anca Crupariu:

“Recomandările PRAC sunt înaintate unui alt grup de lucru, unui alt grup de coordonare unde sunt reprezentanţi ai tuturor autorităţilor naţionale competente. Se va formula un punct de vedere cu privire la Diclofenac în cadrul şedinţei grupului de coordonare pentru proceduri europene din 24-26 iunie”.

Numai în ultimele douăsprezece luni au ajuns pe piaţa din România aproape 9 milioane de cutii de Diclofenac.

Vezi si

Riscurile obezității

Obezitatea este o patologie care, odată instalată, este elementul declanșator al multiplelor tulburări care apar …