Saturday , April 20 2024

Armata americană testează cel mai rapid avion fără pilot din lume

Armata americană testează joi cel mai rapid avion fără pilot din lume, Falcon Hypersonic Technology Vehicle 2, care poate ajunge de la Londra la Sydney în mai puţin de o oră şi poate suporta temperaturi de peste 2.000 de grade Celsius, relatează The Guardian, în ediţia electronică de miercuri.

Agenţia Statelor Unite pentru Proiecte şi Cercetare Avansată în domeniul Apărării va lansa avionul Falcon de tip HTV-2 joi, la ora 14.00 GMT (17.00, ora României), cu ajutorul unei rachete, de la Baza Aeriană Vandenberg, în California. Dacă totul va funcţiona conform planului, inginerii vor detaşa avionul de rachetă, în apropiere de ieşirea din atmosfera terestră, şi-l vor ghida într-o cursă supersonică, la o viteză care va atinge aproximativ 21.000 de kilometri pe oră, adică de 20 de ori viteza sunetului, la întoarcerea sa pe Pământ.

Ideea avionului a început să prindă contur în 2003, în cadrul unui proiect militar de cercetare vizând construirea unui avion care să poată atinge, eventual cu bombe la bord, orice punct de pe glob, în mai puţin de o oră.

Avionul a fost testat în condiţii tuneluri de vânt pe calculator, dar acestea pot simula viteze de până la 15 Mach (peste 18.300 de kilometri pe oră). Un test real este singura modalitate de a afla dacă avionul va continua să zboare la asemenea viteze.

În zborul de joi vor fi testate şi materialele compozite de carbon, destinate să suporte temperaturi extreme, de aproximativ 2.000 de grade Celsius, temperaturi superioare punctului de topire a oţelului. Învelişul avionului şi sistemul său de navigaţie, care-i va controla traiectoria, în timp ce se deplasează cu aproape 6,4 kilometri pe secundă, va fi supus unor asemenea temperaturi.

Designul şi forma aerodinamică a avionului au fost optimizate, în urma unui zbor-test întrerupt, în aprilie 2010. După cele nouă minute ale misiunii, în care a avut loc un zbor de 139 de secunde cu viteaza de 22 Mach (peste 26.800 de kilometri pe oră), computerul de la bord a detectat o anomalie şi a ordonat avionului să plonjeze în ocean, din motive de securitate. Spre deosebire de alte lansări de rachete, aceasta nu va fi difuzată în direct, dar va fi posibil ca traiectoria avionului să fie urmărită pe contul Twitter @DARPA_News.

Vezi si

Femeile singure mănâncă mai mult și mai prost. Cum le îndeamnă creierul spre alegeri nesănătoase

Un studiu recent realizat de UCLA Health din Los Angeles a scos la iveală o …