Sunday , March 3 2024

Arheologii italieni reconstituie chipul adevaratei Mona Lisa

Arheologii italieni au demarat, marţi, o serie de săpături la Florenţa pentru a identifica rămăşiţele pământeşti şi pentru a reconstitui trăsăturile femeii care i-a servit ca model lui Leonardo da Vinci în momentul în care maestrul italian a pictat “Mona Lisa”, în secolul al XVI-lea.

Echipa de cercetători, alcătuită în special din antropologi, experţi în analizele ADN şi arheologi, a început să sondeze terenul din jurul mănăstirii Sant’Orsola din Florenţa, pentru a găsi scheletul Lisei Gherardini, faimoasa Mona Lisa, şi a-l compara cu portretul realizat de Leonardo da Vinci.

“Vrem să găsim craniul şi să reconstituim portretul Mona Lisei”, a declarat Stefania Romano, o purtătoare de cuvânt a grupului de experţi care coordonează săpăturile din curtea acestei mănăstiri medievale din centrul capitalei regiunii toscane.

Un georadar folosit de specialişti a arătat deja că este posibil să existe schelete umane înhumate la o adâncime de doar doi metri în curtea mănăstirii.

După ce va fi descoperit scheletul, experţii în ADN vor putea să compare rezultatele lor cu analizele făcute asupra descendenţilor familiei Gherardini.

Aceste săpături arheologice au trezit indignarea unei prinţese italiene, care susţine că este înrudită cu familia Gherardini şi a cerut ca scheletul Mona Lisei să nu fie exhumat.

“Nu se poate aşa ceva, lăsaţi-o să se odihnească în pace! Ce ar putea să schimbe descoperirea rămăşiţelor ei pământeşti faţă de fascinaţia pe care o exercită tabloul lui Leonardo da Vinci?”, a declarat prinţesa Natalia Strozzi, care este, totodată, actriţă şi posesoare a unei proprietăţi viticole.

Lisa Gherardini (1479-1542), cunoscută şi sub numele Lisa del Giocondo, s-a căsătorit cu un negustor de mătăsuri bogat din Florenţa şi este considerată de cei mai mulţi dintre experţi ca fiind modelul din spatele celebrului portret al Giocondei, expus la Muzeul Luvru din Paris.

Însă identitatea modelului nu a fost niciodată stabilită cu certitudine, iar tabloul şi-a păstrat acest aer de mister, în special graţie zâmbetului enigmatic al Giocondei.

Stefania Romano consideră că, dacă mormântul Lisei Gherardini va fi descoperit, va putea fi valorificat ca obiectiv turistic, iar rezultatele acestor cercetări vor fi prezentate la Florenţa.

Vezi si

Dr. Cobuz – Riscurile și beneficiile dietei vegetariene

Conceptul alimentației vegetariene a început să se dez­volte încă din antichitate. Motivele pentru care s-au …