Wednesday , August 10 2022

Apa de pe Lună a fost adusă de comete

O mare parte din cantitatea totală de apă de pe Lună a fost adusă de comete, care au “bombardat” acest satelit al Terrei la scurt timp după formarea sa, potrivit unui studiu publicat, duminică, în revista Nature Geoscience.

“Determinarea cantităţii totale şi a surselor de provenienţă a apei lunare are implicaţii profunde pentru a înţelege mai bine istoria sistemului Terra-Lună”, a declarat astrofizicianul James Greenwood de la Universitatea Westleyan din Statele Unite ale Americii.

Luna, despre care savanţii au crezut multe decenii că este complet lipsită de apă, la fel cum este lipsită de atmosferă şi de viaţă, conţine însă resurse importante de apă, aşa cum au revelat mai multe descoperiri recente. În urma acestei schimbări de perspectivă, savanţii au analizat pietrele lunare colectate în timpul misiunilor Apollo.

James Greenwood şi colegii săi au încercat să descopere urme de apă într-un mineral – apatit – analizându-i compoziţia.

Hidrogenul, principalul component al apei, poate să se prezinte sub diverse forme sau izotopi. Unul dintre aceştia este deuteriul, din care se obţine apa grea. Raportul relativ dintre hidrogen şi deuteriu oferă multe informaţii despre originea apei.

Savanţii americani au dedus că apa lunară provine din trei surse potenţiale: manta – situată sub scoarţa lunară -, protoni – aduşi de vânturile solare – şi comete.

Proporţiile dintre hidrogen şi deuteriu măsurate în acele apatite s-au dovedit a fi similare cu cele descoperite în trei comete renumite: Hale-Bopp, Hyakutake şi Halley.

O aprovizionare masivă cu apă a sistemului Terra-Lună provenind din comete s-ar fi produs, în opinia specialiştilor americani, la puţin timp după formarea Lunii, în urmă cu 4,5 miliarde de ani.

Potrivit teoriei “impactului uriaş”, formulată în anii 1970, Luna s-ar fi format din resturile de scoarţă terestră aruncate în spaţiu în urma coliziunii dintre Terra şi o altă planetă.

Vezi si

Celule şi organe ale unor porci morţi ”au reînviat” pentru câteva ore

Oamenii de ştiinţă din Statele Unite au reuşit să relanseze circulaţia sangvină şi funcţionarea pentru …