Wednesday , October 5 2022

Animalul care poate ajuta la regenerarea corpului uman

salamandra

Un studiu asupra salamandrelor dezvăluie felul în care o celulă ar permite regenerarea unor părţi ale corpului uman. Creşterea la loc a unui membru pierdut este o idee SF care ar putea deveni în curând realitate. Cel puţin aşa lasă să se înţeleagă cercetările unor oameni de ştiinţă australieni, care au analizat sistemul imunitar al salamandrei, animal capabil să îşi “repare” câteva părţi ale corpului (inima, coloana vertebrală, creierul, etc.).

Cercetările, ale căror rezultate sunt publicate în revista Proceedings of the National Academy of Sciences, s-au ocupat îndeosebi de macrofagi, celule ale sistemului imunitar care înghit bacteriile şi mucegaiurile, protejând astfel ţesuturile, potrivit Agerpres.

Macrofagii, prezenţi şi în corpul uman, au şi alt rol: acela de a repara ţesuturile deteriorate. “Ei sunt importanţi în repararea muşchilor omului”, arată James Goldwin, co-director al cercetărilor.

Cercetătorii au mers mai departe şi s-au întrebat dacă macrofagii ar putea ajuta şi la repararea membrelor. Ei au extras celule din sistemul imunitar al salamandrelor pentru a afla dacă absenţa lor ar avea vreo incidenţă asupra corpului animalelor. Rezultatul a fost evident: salamandrele aproape că nu şi-au mai putut regenera membrele pierdute. În locul lor, ca şi la oameni, s-a format un ciot.

S-a dovedit astfel că macrofagii joacă un rol esenţial în regenerarea membrelor. Cercetătorii au decis să continue lucrările pentru a contribui la eventuale progrese în regenerarea corpului uman. “Planul pe termen lung este să ştim exact ce amestec să aplicăm pe o rană pentru a permite corpului să se regenereze, la fel ca salamandră”, a spus James Goldwin.

Un alt lucru avut în vedere este vindecarea fără cicatrice. Cicatricele sunt importante pentru evitarea infecţiilor la răni, însă ele împiedică în acelaşi timp celulele să se regenereze, arată Andras Simon de la Karolinska Institut din Stockholm. Potrivit lui, cercetările pe salamandre ar putea permite îngrijirea rănilor mai mici, cum ar fi arsurile sau tăieturile. Altfel spus, un fel de pansament natural.

Vezi si

Depresia și diabetul zaharat

Asocierea sindromului depresiv la o boală cronică cum este diabetul are implicații clinice și socio-profesionale …