Wednesday , April 17 2024

Analizele ADN, în sprijinul teoriei ca unii chinezi ar fi originari din Roma Antica

Teste ADN efectuate pe locuitorii unui sat din vestul Chinei duc la concluzia ca ace[tia ar fi înrudi]i cu popula]ii europene. Un universitar britanic considera în anii 1950 ca acest sat ar fi fost fondat în anul 36 î.e.n. de legionari romani, relateaza site-ul maxisciences.com.

Ochi verzi, p\r blond – sunt caracteristici occidentale nea[teptate, prezente la locuitorii unui sat din vestul Chinei. Analizele genetice efectuate au ar\tat ca aproape doua treimi din locuitorii din Liqian au o îndep\rtata origine caucaziana (termen anglo-saxon care desemneaaza rasa’ alb\’). Studiile vin în sprijinul teoriei lansate în anii 1950 de Homer Dubs, profesor de istorie la Oxford, care f\cea leg\tura – hazardat\, potrivit unora dintre colegii s\i – între doua episoade istorice: pe de-o parte, presupusa ‘dispari]ie’ a 145 de legionari romani în zona actualului Iran în anul 53 î.e.n., dupa înfrângerea lui Crassus de c\tre par]i; pe de alta parte, crearea satului Liqian în anul 36 î.e.n. de c\tre solda]ii armatei hunilor, captura]i de du[manii lor, chinezii din dinastia Han.

Profesorul Dubs considera ca solda]ii romani s-au îndreptat spre est [i s-au înrolat ca mercenari la huni, ajungând în China, mai întâi prizonieri [i apoi fondatori ai localit\]ii Liqian. Însa profesorul universitar chinez Yang Gongle este de p\rere ca satul ar fi fost fondat în anul 104 î.e.n., cu mult înainte de presupusa venire a romanilor, iar antropologul Maurizio Bettini spune ca nicio proba materiala – moneda sau arma roman\, de exemplu – nu sprijina teza lui Dubs.

Vezi si

NASA are ambiții mari pentru Marte, dar se confruntă cu probleme bugetare pe Pământ

Chiar și în spațiu trebuie să se facă economie: NASA caută modalități pentru a aduce …