Thursday , February 22 2024

Analiza ADN poate servi la determinarea culorii parului

Probele de ADN pot permite determinarea cu mare acurate]e a culorii p\rului unei persoane, o nou\ tehnic\ în acest sens fiind pus\ la punct de cercet\torii olandezi, informeaz\ AFP.

Pân\ în prezent, doar culoarea ochilor unei persoane putea fi determinat\ cu ajutorul unor probe de sânge, sperm\, saliv\ sau celule tegumentare.

Cu ajutorul tehnicii descrise, mar]i, în revista Human Genetics de acum înainte va fi posibil s\ se determine cu o precizie de peste 90% dac\ o persoan\ avea p\rul ro[cat sau negru [i cu o precizie de circa 80% dac\ p\rul s\u este [aten sau blond.

Noul procedeu este capabil chiar s\ diferen]ieze diversele nuan]e prezente în cadrul unor culori apropiate (ro[cat sau blond vene]ian, blond sau [aten deschis).

Studiul a fost coordonat de Manfred Kayer, profesor de medicin\ legal\ [i specialist în biologia molecular\ la Centrul medical Erasmus din Rotterdam.

Pentru acest studiu, medicii olandezi au utilizat ADN-ul a câtorva sute de europeni – culoarea p\rului acestora fiind deja cunoscut\ – [i au încercat s\ eviden]ieze influen]a anumitor gene. În urma analizelor lor, savan]ii au identificat 13 markeri ADN, pe 11 gene, care sunt asocia]i cu culoarea p\rului unei persoane.

Oamenii de [tiin]\ consider\ c\ un test ADN va putea fi pus la punct în curând, acesta fiind util pentru poli]i[ti în diverse anchete.

Vezi si

Peste 200.000 de români suferă de cancer

În România sunt peste 200.000 de pacienți oncologici, ceea ce este “dramatic pentru starea de …