Monday , May 6 2024

Alimentația echilibrată, asociată cu o mai bună sănătate a creierului

O dietă sănătoasă și echilibrată este asociată cu o mai bună sănătate a creierului și cu bunăstarea mintală, sugerează un nou studiu citat de DPA/PA Media.


Cercetarea, efectuată de oameni de știință din Marea Britanie, aduce noi informații referitoare la modul în care preferințele alimentare nu influențează doar sănătatea fizică, ci au un impact și asupra sănătății creierului.
O dietă echilibrată – care a inclus o cantitate echilibrată de legume, fructe, cereale, nuci, semințe, leguminoase, lactate, ouă și pește în cantități moderate – a fost asociată cu o sănătate mintală mai bună.
Potrivit constatărilor, o alimentație echilibrată a fost, de asemenea, asociată cu funcții cognitive superioare și chiar cu o cantitate mai mare de materie cenușie în creier – care influențează inteligența – prin comparație cu persoanele care urmează o dietă mai puțin variată.
Autorul principal al studiului, profesorul Jianfeng Feng de la Universitatea Warwick din Anglia, a subliniat importanța adoptării de timpuriu în viață a unor preferințe alimentare sănătoase.
“Adoptarea unei diete sănătoase și echilibrate de la o vârstă fragedă este crucială pentru o creștere sănătoasă. Pentru a o favoriza, atât familia, cât și școala ar trebui să ofere o gamă diversă de mese hrănitoare și să cultive un mediu care să susțină sănătatea fizică și mintală”, a declarat cercetătorul.
În cadrul studiului, preferințele alimentare ale unui număr de 181.990 de participanți la programul UK Biobank au fost analizate în raport cu o serie de examinări fizice – care au inclus testarea funcțiilor cognitive, analize de sânge, imagistică cerebrală și teste genetice.
Preferințele alimentare ale fiecărei persoane au fost colectate prin intermediul unui chestionar online și repartizate de echipa de specialiști în zece grupuri (cum ar fi alcool, fructe sau carne).
Subiecții au fost împărțiți în patru grupuri, respectiv cu alimentație: fără amidon sau cu un conținut redus de amidon (subtipul 1), vegetariană (subtipul 2), bogată în proteine și cu un conținut redus de fibre (subtipul 3) și echilibrată (subtipul 4).
Un tip de inteligență artificială, învățarea automată, i-a ajutat pe cercetători să analizeze setul mare de date colectate.
Potrivit constatărilor, persoanele cu o dietă echilibrată au prezentat o sănătate mintală mai bună și funcții cognitive superioare în raport cu celelalte trei subtipuri.
Studiul, publicat în Nature Mental Health, sugerează de asemenea necesitatea unei modificări treptate ale alimentației, în special în cazul persoanelor obișnuite cu alimente gustoase, însă cu deficit nutrițional.
Prin reducerea treptată a aportului de zahăr și de grăsimi oamenii pot observa că reușesc să facă în mod natural tranziția către alimente mai sănătoase, au notat cercetătorii.
Experții au indicat, de asemenea, că factorii genetici pot contribui la asocierea dintre alimentație și sănătatea creierului.
Abordând implicațiile extinse ale studiului, profesorul Feng a subliniat rolul politicilor publice în promovarea opțiunilor alimentare sănătoase accesibile. “Deoarece preferințele alimentare pot fi influențate de statutul socioeconomic, este esențial să ne asigurăm că acest lucru nu împiedică indivizii să adopte un profil alimentar echilibrat și sănătos. Implementarea politicilor privind alimentele nutritive la prețuri accesibile este esențială pentru guverne astfel încât publicul larg să fie încurajat să facă alegeri alimentare informate și mai sănătoase, promovând astfel sănătatea publică în general”, a declarat Jianfeng Feng.
Coautorul studiului, Wei Cheng, de la Universitatea Fudan din China, a adăugat: “Constatările noastre subliniază asocierile dintre tiparele alimentare și sănătatea creierului, îndemnând la eforturi concertate în promovarea conștientizării (importanței) nutriției și în încurajarea unor obiceiuri alimentare mai sănătoase în cadrul unor populații diverse”.  (Agerpres)

Vezi si

Dr. Cobuz: Masa de Paști și alimentația echilibrată după post

Persoanele care au ținut o perioada lungă de post înainte de Paşti trebuie să acorde …