Saturday , July 20 2024

Albinele, mai deştepte decât oamenii

Albinele rezolvă o problemă de matematică pentru care oamenii se folosesc de computere să-i dea de cap.

Descoperirea cercetătorilor de la Universitatea din Londra poate face însă viaţa mai bună pentru oameni, în ceea ce priveşte traficul auto sau livrările ultrarapide.

Ceea ce rezolvă albinele doar după o scurtă evaluare a reperelor este aşa numita “problemă a comis-voiajorului”, acestea învăţând foarte repede cea mai scurtă rută între florile descoperite în ordine aleatorie, afirmă cercetătorii de la Royal Holloway, Universitatea din Londra.

Computerele rezolvă această problemă comparând lungimea tuturor drumurilor posibile între destinaţii, cu toate acestea albinele o rezolvă instinctiv, cu creierul lor cât o sămânţă, scrie b365.ro, citând guardian.co.uk, profesorul de biologie dr. Nigel Raine afirmând că albinele rezolvă problema astfel încât să utilizeze cât mai puţină energie de zbor.

Oamenii de ştiinţă au utilizat flori controlate de computere pentru a testa comportamentul albinelor, acestea, după ce au explorat localizarea florilor, găsind imediat cea mai rapidă cale pentru a face economie de energie şi timp.

Vezi si

Tinerii care consumă zilnic două pahare cu băuturi carbogazoase, de două ori mai expuși cancerului

Tinerii care consumă două pahare cu băuturi carbogazoase în fiecare zi ar putea fi de …