Thursday , December 1 2022

Acces mai uşor la analize şi operaţii de reconstrucţie pentru pacientele cu cancer mamar, din mai

sani

Pacientele care suferă de cancer mamar vor avea, din mai, acces mai facil la tratamente şi reconstrucţie mamară prin endoprotezare, după ce Guvernul a adoptat, miercuri, o hotărâre care modifică şi completează HG nr.124/2013 privind aprobarea programelor naţionale de sănătate pentru 2013 şi 2014.

Ministerul Sănătăţii (MS) anunţă că pacientele care au cancer mamar vor putea accesa mai uşor, din luna mai, tratamentele şi procedura de reconstrucţie mamară prin endoprotezare.

MS precizează că 800 de bolnave cu cancer mamar vor beneficia de reconstrucţie mamară, fiind alocat un buget de 2,52 milioane lei, iar 3.000 de paciente vor efectua investigaţii PET-CT, suma totală alocată fiind de 12 milioane de lei, aceste sume încadrându-se în bugetul alocat pentru derularea Programului Naţional de Oncologie.

Potrivit MS, noile prevederi se regăsesc în Hotărârea de Guvern adoptată de Executiv, care modifică şi completează Hotărârea Guvernului nr.124/2013 privind aprobarea programelor naţionale de sănătate pentru anii 2013 şi 2014.

“Am spus că vom face totul pentru a facilita accesul la medicaţie, analize şi intervenţii de refacere de ultimă generaţie pentru pacientele cu această boală. Am reuşit, prin hotărîrea de guvern adoptată astăzi (miercuri – n.r.), să dăm pacientelor afectate de această formă de cancer posibilitatea de a beneficia de investigaţii, medicaţie şi operaţii de reconstrucţie”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Noua hotărâre prevede reincluderea investigaţiei PET-CT (scanare de înaltă rezonanţă pentru depistarea şi stadializarea cancerului) şi introducerea reconstrucţiei mamare după afecţiuni oncologice prin endoprotezare în Programul Naţional de Oncologie.

Tot prin hotărârea de guvern adoptată este completat articolul 23 din HG nr. 124/2013, care reglementează acordarea unor medicamente oncologice prin farmaciile cu circuit deschis, cu medicamentul corespunzător DCI-ului Trastuzumabum, care poate fi administrat subcutanat.

 

 

Vezi si

Diabetul zaharat și somnul

Somnul reprezintă aproximativ 30% din viața unei persoane. Durata medie de somn pentru o persoană …