Thursday , December 8 2022

Abuzul de zahar este la fel de daunator pentru sanatate ca si alcoolul

Profesorul Didier Raoult, specialist în boli infec]ioase tropicale emergente la Facultatea de Medicin\ din Marsilia, pune în discu]ie în Le Point consumul exagerat de zah\r [i produse zaharoase. În lume s-a lansat recent o avertizare pentru a încerca reducerea cre[terii permanente a consumului de zah\r, care are efecte nefaste asupra s\n\t\]ii [i duce la m\rirea num\rului unor boli cronice: diabet, obezitate, boli cardiovasculare [i cancere. Multe efecte ale zah\rului asupra s\n\t\]ii omului sunt asem\n\toare cu cele ale consumului de alcool [i în unele ]\ri se preg\tesc reglement\ri comparabile cu cele care privesc alcoolul. Europenii nu consumau înainte zah\r industrial, ci glucoza, fructoza [i zaharoza proveneau doar din fructe [i miere. Dezvoltarea filierei de trestie de zah\r, apoi de sfecl\ de zah\r a permis ad\ugarea de zah\r în alimente începând din secolul al XVII-lea pe Vechiul Continent. S-a ad\ugat zah\r în numeroase alimente vândute în comer], deserturi, dar [i în b\uturi [i chiar în produse s\rate – ca de exemplu în maz\rea la cutie. Ca atare, consumul de zah\r a crescut mult, simultan cu m\rirea num\rului de calorii consumate, care a dus în multe cazuri la obezitate. Folosit\ direct de creier, glucoza deregleaz\ centrul sa]iet\]ii. De 35 de ani se dezvolt\ regimuri s\race în zaharuri, pe care americanii le numesc ‘low carb’, cel pu]in la fel de eficiente ca regimurile ‘low cal’ sau hipocalorice, s\race în gr\simi. Se pare deci c\ incriminarea gr\similor ca principale suspecte în obezitate este par]ial fals\.
Consumul cronic de alcool [i zah\r prezint\ multe riscuri comune, arat\ un studiu publicat recent în revista Science. Printre ele se num\r\ hipertensiunea, afec]iunile cardiace, tulbur\rile lipidice, pancreatita, obezitatea [i chiar ciroza. În prezent, în Statele Unite, principala cauz\ a cirozei nu mai este alcoolul, ci obezitatea, datorat\ îndeosebi zah\rului. În lume au început s\ se ia m\suri împotriva consumului excesiv, cum ar fi în Fran]a taxarea b\uturilor îndulcite.
Aproape c\ s-a generalizat prezen]a zah\rului în alimenta]ie, consecin]ele acestuia asupra s\n\t\]ii fiind deocamdat\ mai însemnate decât cele ale îndulcitorilor artificiali (despre care se spune c\ au efecte nocive), care n-au fost demonstrate niciodat\. Lupta împotriva zah\rului este f\r\ îndoial\ urm\toarea miz\ în domeniul s\n\t\]ii publice, se încheie articolul din Le Point.

Vezi si

OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus

Directorul OMS avertizează că o nouă variantă îngrijorătoare a COVID ar putea apărea

Lipsa supravegherii infecțiilor cu coronavirus ar putea duce la apariție unei noi variante „îngrijorătoare”, spune …