Friday , April 19 2024

Abuzul de zahar este la fel de daunator pentru sanatate ca si alcoolul

Profesorul Didier Raoult, specialist în boli infec]ioase tropicale emergente la Facultatea de Medicin\ din Marsilia, pune în discu]ie în Le Point consumul exagerat de zah\r [i produse zaharoase. În lume s-a lansat recent o avertizare pentru a încerca reducerea cre[terii permanente a consumului de zah\r, care are efecte nefaste asupra s\n\t\]ii [i duce la m\rirea num\rului unor boli cronice: diabet, obezitate, boli cardiovasculare [i cancere. Multe efecte ale zah\rului asupra s\n\t\]ii omului sunt asem\n\toare cu cele ale consumului de alcool [i în unele ]\ri se preg\tesc reglement\ri comparabile cu cele care privesc alcoolul. Europenii nu consumau înainte zah\r industrial, ci glucoza, fructoza [i zaharoza proveneau doar din fructe [i miere. Dezvoltarea filierei de trestie de zah\r, apoi de sfecl\ de zah\r a permis ad\ugarea de zah\r în alimente începând din secolul al XVII-lea pe Vechiul Continent. S-a ad\ugat zah\r în numeroase alimente vândute în comer], deserturi, dar [i în b\uturi [i chiar în produse s\rate – ca de exemplu în maz\rea la cutie. Ca atare, consumul de zah\r a crescut mult, simultan cu m\rirea num\rului de calorii consumate, care a dus în multe cazuri la obezitate. Folosit\ direct de creier, glucoza deregleaz\ centrul sa]iet\]ii. De 35 de ani se dezvolt\ regimuri s\race în zaharuri, pe care americanii le numesc ‘low carb’, cel pu]in la fel de eficiente ca regimurile ‘low cal’ sau hipocalorice, s\race în gr\simi. Se pare deci c\ incriminarea gr\similor ca principale suspecte în obezitate este par]ial fals\.
Consumul cronic de alcool [i zah\r prezint\ multe riscuri comune, arat\ un studiu publicat recent în revista Science. Printre ele se num\r\ hipertensiunea, afec]iunile cardiace, tulbur\rile lipidice, pancreatita, obezitatea [i chiar ciroza. În prezent, în Statele Unite, principala cauz\ a cirozei nu mai este alcoolul, ci obezitatea, datorat\ îndeosebi zah\rului. În lume au început s\ se ia m\suri împotriva consumului excesiv, cum ar fi în Fran]a taxarea b\uturilor îndulcite.
Aproape c\ s-a generalizat prezen]a zah\rului în alimenta]ie, consecin]ele acestuia asupra s\n\t\]ii fiind deocamdat\ mai însemnate decât cele ale îndulcitorilor artificiali (despre care se spune c\ au efecte nocive), care n-au fost demonstrate niciodat\. Lupta împotriva zah\rului este f\r\ îndoial\ urm\toarea miz\ în domeniul s\n\t\]ii publice, se încheie articolul din Le Point.

Vezi si

Femeile singure mănâncă mai mult și mai prost. Cum le îndeamnă creierul spre alegeri nesănătoase

Un studiu recent realizat de UCLA Health din Los Angeles a scos la iveală o …