Thursday , February 2 2023

A treia doză oferă protecție de 70-75% împotriva Omicron, indiferent de vaccinul folosit

A treia doză de vaccin (numită „booster”) oferă o protecţie de 70-75% împotriva formei uşoare de COVID-19 provocate de tulpina Omicron, atât în cazul imunizării cu Pfizer, cât și cu AstraZeneca, a anunţat vineri Agenţia de securitate sanitară din Marea Britanie.

În analiza efectuată pe 581 de persoane infectate cu Omicron, schema iniţială de două doze de vaccin Pfizer-BioNTech sau AstraZeneca a relevat niveluri mult mai reduse ale protecţiei împotriva infecţiei simptomatice, în comparaţie cu protecţia oferită împotriva variantei Delta, relatează Reuters şi EFE.

Dar după administrarea dozei booster, eficacitatea a ajuns la 70-75%, indiferent de serul folosit pentru schema iniţială de vaccinare, au remarcat experţii britanici.

De asemenea, companiile Pfizer şi BioNTech au anunţat miercuri, în urma unor studii realizate în laborator, că vaccinul lor ”este în continuare eficace împotriva COVID-19, de asemenea împotriva variantei Omicron, dacă este administrat în trei doze”, subliniind faptul că aceasta variantă ”probabil nu este neutralizată suficient după două doze”. Chiar și așa, Pfizer şi BioNTech au în plan să realizeze până la sfârşitul lunii martie un vaccin adaptat acestei noi variante, pentru a asigura o eficiență și mai mare.

Amintim că, vineri, Marea Britanie a înregistrat 58.194 de noi cazuri de COVID-19, un record din 9 ianuarie încoace. Numărul total al cazurilor de infectare cu varianta Omicron confirmate a ajuns la 1.265, faţă de 817, câte erau cu o zi în urmă.

spotmedia.ro

Vezi si

Ce conține muștarul vândut în magazinele din România. 88% dintre sortimente au aditivi alimentari

InfoCons a realizat un studiu pe baza produselor tip muștar care se regăsesc pe piața …