Sunday , November 27 2022

A treia doză de vaccin Pfizer are efecte secundare asemănătoare cu cea de-a doua

Majoritatea persoanelor care au primit o a treia doză de vaccin Pfizer au simţit efecte secundare similare sau mai puţine decât au avut după ce au primit a doua doză, potrivit unui sondaj realizat în Israel. Israelul a început în urmă cu aproximativ zece zile să administreze a treia doză persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani, ca parte a eforturilor de a încetini răspândirea variantei Delta, care este foarte contagioasă.

Aceasta a transformat practic Israelul într-un teren de testare pentru a treia doză, înainte de aprobarea sa de către Food and Drug Administration (FDA) din SUA.

Cel mai mare furnizor de servicii medicale din Israel, Clalit, a transmis că a administrat a treia doză de vaccin Pfizer la peste 240.000 de persoane.

Aproximativ 4.500 de israelieni, care au primit supra-rapelul în perioada 30 iulie – 1 august, au răspuns la întrebări şi au fost incluşi în sondaj.

88% dintre participanţii la sondaj au declarat că, în zilele de după primirea dozei 3 s-au simţit “similar sau mai bine” comparativ cu ceea ce au simţit după administrarea celei de-a doua doze, transmite Reuters.

31% au raportat unele efecte secundare, cel mai frecvent declarată fiind senzaţia de durere în zona injectării.

Aproximativ 0.4% au spus că s-au confruntat cu dificultăţi de respiraţie, iar 1% că au solicitat tratament medical din cauza unuia sau mai multor efecte secundare.

Ran Balicer, director responsabil cu inovare în cadrul Clalit, a afirmat că, deşi rezultatele sunt “iniţiale şi auto-raportate”, ele permit o comparaţie a efectelor secundare cu a doua doză şi “aceasta arată că, în majoritatea cazurilor, ele sunt similare sau mai puţine în cazul supra-rapelului”.

“Deşi nu avem încă cercetări pe termen lung cu privire la eficacitatea şi siguranţa celei de-a treia doze de rapel, pentru gestionarea riscurilor personale ale persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani, aceste constatări continuă să indice beneficiul unei imunizări acum, împreună cu un comportament atent în rândul adulţilor şi evitarea întâlnirilor în spaţii închise”, a spus Balicer.

Vezi si

Diabetul zaharat și somnul

Somnul reprezintă aproximativ 30% din viața unei persoane. Durata medie de somn pentru o persoană …