Wednesday , February 8 2023

A murit medicul Henry Heimlich. Metoda Heimlich a salvat zeci de mii de vieti

heimlich

Medicul Henry Heimlich, inventatorul tehnicii de salvare care îi poartă numele, a murit sâmbătă la vârsta de 96 de ani, relatează bbc.com, preluat de News.ro.

Medicul Heimlich a murit la un spital din Cincinnati, sâmbătă, urmare a unor complicaţii după un atac de cord suferit luni, au anunţat membrii familiei sale.

În luna mai a acestui an, Henry Heimlich a utilizat pentru prima dată el însuşi metoda care îi poartă numele, pentru a salva viaţa unei femei în vârstă de 87 de ani internate într-un azil pentru bătrâni din oraşul Cincinnati, care se înecase cu un hamburger.

„M-am simţit minunat după aceea, pentru că am reuşit să o salvez. Ştiam deja că metoda mea funcţionează în toată lumea, am simţit satisfacţie”, a spus atunci Heimlich.

Manevra Heimlich se folosește în cazul în care o persoană se îneacă și nu mai poate respira, pentru că are căile aeriene obstrucționate

El a inventat metoda în anul 1974, iar de atunci aceasta a dus la salvarea vieţii a circa 100.000 de oameni doar în SUA, printre care fostul preşedinte Ronald Reagan, starul pop Cher, fostul primar al New York-ului Edward Koch, actorii Elizabeth Taylor, Goldie Hawn, Walter Matthau, Carrie Fisher, Jack Lemmon şi Marlene Dietrich.

 

Vezi si

Dr. Cobuz: Relația sănătate – boală

Starea de bine, așa cum o definește Organizația Mondială a Sănătății nu este condiționată doar …