Tuesday , April 16 2024

20% din speciile de plante cunoscute ar putea dispărea din cauza omului

Aproximativ 20% din totalul speciilor de plante cunoscute sunt ameninţate cu dispariţia pe plan mondial, iar activităţile umane se fac vinovate de 80% din totalul cazurilor de extincţie, potrivit unui studiu de evaluare ştiinţifică, realizat pe un eşantion de 380.000 de plante cunoscute pe Terra.
Cu mai puţin de o lună înainte de începerea Summitului pe tema biodiversităţii ce va avea loc la Nagoya, în Japonia, în perioada 18-20 octombrie, The Royal Botanic Kew Gardens, The Natural History Museum şi Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (UICN) au prezentat în cadrul unei conferinţe de presă prima Listă roşie realizată de oamenii de ştiinţă pe baza unui eşantion reprezentativ.

Studiul, care a durat cinci ani, a reţinut 1.500 de specii din fiecare mare familie de plante – de la muşchi şi licheni, la leguminoase şi ajungând la orhidee şi conifere.

Din cele 4.000 de specii examinate, 22% sunt clasate ca fiind “ameninţate”. Dintre acestea, 4% se află “în pericol critic”, 7% se află “în pericol”, iar 11% sunt “vulnerabile”.

Speciile ameninţate reprezintă “de cinci ori flora insulelor din arhipelagul britanic”, a precizat Neil Brummitt, cercetător la The Royal Botanic Kew Gardens din Marea Britanie.

Omul este principalul vinovat de dispariţia plantelor sălbatice: agricultura, creşterea animalelor, despăduririle şi urbanizarea se fac vinovate de 80% din totalul cazurilor de extincţie. Restul de 20% din totalul cazurilor de extincţie se produc din cauze naturale, precum incendiile.

Familia coniferelor este cea mai ameninţată, iar pădurea tropicală umedă este mediul natural cel mai degradat.

Circa 33% din specii nu sunt suficient de bine cunoscute pentru a stabili starea lor de conservare.

Se consideră că între 20% şi 30% din plantele de pe Terra nu au fost încă repertorizate, iar oamenii de ştiinţă se tem că unele dintre ele vor dispărea înainte de a fi descoperite.

Vezi si

Țigările electronice, asociate cu un risc mai mare de insuficiență cardiacă

Țigările electronice pot crește riscul de a dezvolta insuficiență cardiacă, arată un nou studiu. Vapingul …