Saturday , April 20 2024

2 din 10 români recunosc că în ultimul an au simţit nevoia să discute cu un psihoterapeut

Doi din zece români recunosc că în ultimul an au simţit nevoia să discute cu un psihoterapeut, dar doar 50% din ei au şi apelat la unul, arată un studiu citat de Ziarul Financiar.

Jumătate dintre români (55%) susţin că au resimţit în ultimul an un impact negativ asupra echilibrului emoţional din cauza pandemiei şi la fel de mulţi declară că sunt afectaţi negativ de conflictul din Ucraina (cost al vieţii mai ridicat, teama de război, empatia pentru oamenii din Ucraina) sau suferă de epuizare la locul de muncă, conform unui studiu realizat la iniţiativa reţelei de sănătate Regina Maria.

Două treimi dintre participanţi sunt de părere că bunăstarea psihologică ar trebui verificată regulat.

Deşi 44% dintre respondenţi consideră că mersul la psiholog ar putea fi un remediu potrivit, 89% dintre români nu au apelat niciodată la servicii de psihoterapie. Doar 22% dintre români recunosc că în ultimul an au simţit nevoia să discute cu un psihoterapeut, însă dintre aceştia din urmă, 50% au şi apelat la unul.

Reţeaua de sănătate a preluat anul acesta Clinica de psihoterapie Oana Nicolau, în cadrul căreia lucrează peste 70 de psihoterapeuţi.

„Psihoterapia nu este un moft, ci o necesitate pentru mulţi dintre noi. Contextul în care ne aflăm acum a crescut nivelul de anxietate şi e normal să cerem ajutor. În 2022, încă ne este ruşine să mergem la terapie, însă e bine să ştim că tot ce se discută rămâne în cabinet. Psihoterapia oferă instrumentele necesare pentru a gestiona mai bine problemele de zi cu zi, emoţiile din jurul unei suferinţe, relaţiile de familie şi pentru a creşte stima de sine.”, spune Oana Nicolau, co-fondator al clinicii de psihoterapie cu acelaşi nume.

În ceea ce priveşte tipul problemelor de natură psihologică sau emoţională, 59% din respondenţi au declarat că s-au confruntat în ultimul an cu o problemă individuală: stres, anxietate, gestionarea unor emoţii, teamă, fobii, în vreme ce 36% au avut probleme care ţin de relaţia cu persoane apropiate (partener, copil).

Românii nu acordă multă atenţie timpului pentru relaxare, care de cele mai multe ori nu este planificat, ia 45% dintre ei îşi alocă timp „atunci când este posibil”. Două treimi dintre respondenţi declară că nu au hobby-uri şi doar 25% dintre participanţii la studiu declară că fac sport regulat. (Mediafax)

Vezi si

Femeile singure mănâncă mai mult și mai prost. Cum le îndeamnă creierul spre alegeri nesănătoase

Un studiu recent realizat de UCLA Health din Los Angeles a scos la iveală o …