Friday , April 19 2024

10 simturi pe care habar nu aveai ca le ai

vestibular

In ultimii ani, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca avem mai mult de 5 simturi, asa cum se stia pana acum. Pe multe dintre acestea le folosim zilnic si, chiar daca sunt mai putin cunoscute, ele ne sunt necesare.
Listverse prezinta cateva date cu privire la alte 10 simturi decat cele cunoscute pe care le folosim in diferite situatii.

Simtul satietatii

Ori de cate ori ai mancat sau ai baut suficient, organismul iti transmite imediat asta. Se pare ca simtul satietatii implica propriul grup de receptori, care ne transmit faptul ca stomacul este plin. La randul lui, stomacul informeaza creierul mai tarziu, atunci cand mancarea este digerata. Tocmai de aceea, atunci cand mananci incet, te simti satul mai repede.

Termoreceptia

Detectarea senzatiei de cald si rece permite organismului sa se adapteze la schimbarile de temperatura din mediul inconjurator. Semnalele termoreceptorilor sunt transmise prin intermediul coloanei vertebrale si ajung in cele din urma la talamus, o parte a diencefalului.

Simtul nivelurilor de oxigen

Rolul chemoreceptorilor periferici este acela de a monitoriza sangele din artere, nivelul de oxigen, al Ph-ului sau cantitatea de dioxid de carbon. Aceasta capacitate alerteaza organismul ori de cate ori nivelul de dioxid de carbon este prea mare, permitandu-ne sa respiram corect. In plus, corpul nostru cuprinde receptori capabili de a ne instiinta cat de plini sunt plamanii, expirand corect.

Chemoreceptia zonei declansatoare

Acesti receptori ne transmit atunci cand apare senzatia si nevoia de a voma. In situatiile in care acest simt nu mai este activ, apar varsaturile incontrolabile, regulate sau chiar pierderea capacitatii de a vomita. Cele mai multe astfel de cazuri apar in urma accidentelor vasculare cerebrale.

Magnetoreceptia

Stiai ca organismul isi poate da seama in ce directie mergi pe baza unei capacitati de a simti campurile magnetice ale Pamantului? Oamenii de stiinta cred ca acest simt este unul foarte important, desi pana in acest moment nu se stiu foarte multe cu privire la modalitatile in care il putem folosi efectiv.

Atunci cand oamenii isi dau seama, spunem noi, instinctiv unde este un punct cardinal, se pare ca responsabil ar fi chiar acest simt. Magnetoreceptia este mult mai pronuntata in randul animalelor.

Simtul vestibular

Simtul vestibular sau simtul echilibrului este afectat de cantitatile mari de alcool. Oamenii de stiinta cred ca urechea interioara, care face parte din organul auditiv, este responsabila si de acest simt distinct.

Mancarimea

Acea senzatie de mancarime pe care o experimentezi uneori este diferita de simtul tactil. Mancarimea ne trasmite faptul ca ceva nu este in regula cu acea parte a corpului. Fie pielea este prea uscata, fie avem de-a face cu organisme microscopice ascunse in foliculii de par.

Asadar, mancarimea este un semnal al corpului pentru creier, cum ca ar trebui sa acordam atentie zonei respective si sa gasim cauza acelei senzatii.

Nociceptia

Nociceptia sau simtul durerii este diferita de simtul tactil. Unii cercetatori cred ca durerea reprezinta un simt distinct si complex, tocmai de aceea fiind necesara impartirea ei in 3 categorii: durere localizata la nivelul pielii, durere care implica oasele si durerea de la nivelul organelor.

Cronoceptia

Simtul trecerii timpului este oarecum relativ. Uneori simtim ca timpul trece mai repede, alteori mai incet; e totusi cert ca toti detinem percepem senzatia trecerii timpului. Se pare ca parte a mecanismului acestui simt este detinuta de nucleul suprachiasmatic, cel care controleaza ritmul circadian.

Proprioceptia

Simtul conform caruia mainile si picioarele sunt in raport cu restul corpului este deseori testat in trafic, ori de cate ori politistii cred ca am consumat alcool. Desi o caracteristica pe care nu o constientizam, atunci cand pierdem acest simt chiar si cele mai usoare sarcini devin o corvoada.

ziare.com

Vezi si

Femeile singure mănâncă mai mult și mai prost. Cum le îndeamnă creierul spre alegeri nesănătoase

Un studiu recent realizat de UCLA Health din Los Angeles a scos la iveală o …