Friday , March 29 2024

Mergeți la vot! Secțiile s-au deschis la ora 07:00. Aflati aici sectia de vot la care sunteti arondat

08.45 –  Peste 244.000 de români au votat la europarlamentare în prima oră de la deschiderea urnelor. Un număr de 244.703 de români aflaţi în țară au votat la alegerile europarlamentare până duminică la 8:00, prezența la urne fiind de 1,33 %. La referendumul pe justiţie şi-au exprimat opţiunea 200.439 de persoane, potrivit datelor Biroului Electoral Central (BEC). Prezența la urne până duminică la ora 08.00 este de 1,33 %, la alegerile europarlamentare și de 1,09% la referendumul pe justiție. Cea mai mare prezență la vot s-a înregistrat, până duminică la ora 08.00, în județele Teleorman – 1,84%, Giurgiu – 1,78% și Dâmbovița – 1,76%. Cea mai slabă prezență la vor este, până duminică la ora 08.00, în județele Covasna și Harghita – de 0,94%, în fiecare. Pe locul 3 se află județul Bistrița-Năsăud, cu o prezență de 1% în prima oră a scrutinului. În București, prezența este de 1,20%.

08.30 – Peste 3.000 de români aflaţi în străinătate au votat până la ora 8:00 la europarlamentare. Un număr de 3.042 români aflaţi în străinătate au votat la alegerile europarlamentare până duminică la 8:00. La referendumul pe justiţie şi-au exprimat opţiunea 2.938 de persoane, potrivit datelor Biroului Electoral Central. MAE a anunțat că a organizat în străinătate un număr de 441 de secții de votare pentru alegerile europarlamentare din 26 mai, cele mai multe fiind în Italia, Spania și Republica Moldova. Secțiile de votare sunt organizate în sediile misiunilor diplomatice și consulare ale României, în sediile institutelor culturale din străinătate, în cadrul consulatelor onorifice, dar și în alte locații.  Cele mai multe secții de votare sunt organizate în Italia (76), Spania (50), Republica Moldova (36), SUA (31), Marea Britanie (29), Germania (25), Franța (17), Austria (9), Belgia (8)”, au transmis reprezentanții MAE.

07:00 – A inceput votarea! Cele 18.730 de secţii de votare deschise în ţară pentru alegerile europarlamentare şi pentru referendumul pe justiţie s-au deschis, duminică, la ora 7.00. În străinătate au fost deschise 441 de secţii, iar votul a început deja, primii votanţi fiind românii din Noua Zeelandă.  In județul Suceava sunt deschise 560 de secții de votare, iar pe listele electorale permanente sunt trecute 603.705 persoane. Sectiile de vot din judet au primit aproximativ 2 milioane de buletine de vot, pentru care s-au folosit 25 de tone de hârtie, aproape 615.000 de timbre autocolante, 2.800 de ștampile cu mențiunea „VOTAT” și 560 de ștampile de control.

AICI puteti afla sectia la care sunteti arondat

Persoanele care din diverse motive nu au o carte de identitate valabila, pot obtine documentul  inclusiv astazi, la serviciile publice comunitare locale de evidența persoanelor din județul Suceava.

Serviciul Public Comunitar pentru Evidența Persoanei are program astazi de la ora 07.00 la ora 21.00, conform Prefecturii Suceava. Aceste servicii  publice comunitare locale de evidență a persoanelor funcționează la Câmpulung Mol­dovenesc, Fălticeni, Gura Humorului, Rădăuți, Siret, Suceava Suceava, Vatra Dornei, Liteni, Cajvana.

 

Cetatenii care au implinit pana pe 26 mai, inclusiv, 18 ani, sunt asteptati la vot pentru a-i alege pe cei care ii vor reprezenta, pentru urmatorii 5 ani, in Parlamentul European, dar si pentru a raspunde intrebarilor puse in cadrul referendumului pentru justitie.
Pot vota toti alegatorii cu cetatenie romana, cu domiciliul in tara sau in strainatate. Cetatenii unui alt stat UE care au resedinta sau domiciliul in Romania pot vota la euroalegeri, dar nu si pentru referendumul pentru justitie.
Nu au drept de vot debilii si alienatii mintal pusi sub interdictie si persoanele care sunt condamnate prin hotarare judecatoreasca definitiva la pierderea drepturilor electorale.
Sectiile se deschid duminica, 26 mai, la ora 07:00 si se inchid la ora 21:00. Dupa ora 21:00 mai pot vota doar cei care se aflau deja in incinta.

Daca va aflati in localitatea de domiciliu puteti vota doar la sectia la care sunteti arondatidaca nu, puteti vota la orice sectie, pe lista suplimentara.
Daca aveti domiciliul in Bucuresti, puteti vota doar la sectia la care sunteti arondati, nu se poate vota in alt sector.

Cetatenii cu domiciliul in Romania care se afla in strainatate pot vota la orice sectie din cele anuntate de Ministerul Afacerilor Externe, pe listele electorale suplimentare, fara a fi necesar sa se inregistreze inainte.

Lista tuturor sectiilor de votare din strainatate

Romanii care aleg sa voteze pentru listele altui stat UE in care au domiciliul sau resedinta pot vota la referendumul pentru Justitie.

Ce acte trebuie sa avem la vot

Romanii care voteaza pe teritoriul tarii au nevoie de buletin sau carte de identitate valabile in ziua votului. Ca alternativa, acestia mai pot vota DOAR cu pasaport diplomatic, pasaport diplomatic electronic, pasaport de serviciu, pasaport de serviciu electronic, carte de identitate provizorie sau carnet de serviciu militar in cazul elevilor din scolile militare.
Romanii aflati in strainatate sau domiciliati in strainatate pot vota cu pasaportul simplu, pasaportul simplu electronic, pasaportul simplu temporar, buletinul/cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, cartea electronica de identitate, pasaportul diplomatic, pasaportul diplomatic electronic, pasaportul de serviciu, pasaportul de serviciu electronic.
Alegatorii comunitari, adica cei cu alta cetatenie a unei tari UE, pot vota cu orice document eliberat de statul membru al carui cetatean este titularul, altul decat Romania, si care este considerat act de identitate in statul emitent.
Atat sambata, 25 mai, cat si duminica, 26 mai, este program prelungit pentru eliberarea actelor de indentitate expirate, pierdute, furate sau deteriorate. Pentru a afla exact programul, consultati site-ul Directiei de Evidenta a Persoanelor din localitatea in care locuiti.

Urna mobila

Alegatorii care nu se pot deplasa la sectia de votare din cauza de boala sau invaliditate pot solicita urna speciala (mobila) de la sectia de votare cea mai apropiata de locul in care se afla in ziua alegerilor printr-o cerere scrisa insotita de documente justificativeCererea se face cel tarziu in preziua alegerilor.
In ziua alegerilor, o echipa formata din doi membri ai biroului electoral se va deplasa la locul unde se afla alegatorul, cu urna speciala si materialele necesare votarii.
Fiecare sectie de votare are o singura urna speciala, care trebuie sa fie la ora 21:00 inapoi la sectia de votare.

Aceleasi reguli se aplica si persoanelor retinute. Urna mobila poate fi solicitata doar in tara.

Cum arata buletinele de vot

Fiecare alegator care voteaza si la europarlamentare, si la referendum, va primi 3 buletine de vot. In sectie va trebui sa semnati in trei coloane borderoul de prezenta.
In fiecare sectie vor fi si 3 urne, iar fiecare buletin este numerotat cu numarul urnei in care trebuie sa-l introducetiNu e nicio problema daca introduceti buletinele in urna gresita, votul nu se anuleaza.
Un buletin veti primi pentru alegerile europarlamentarea. Ordinea partidelor si candidatilor independenti pe buletinul de vot a fost stabilita de Biroul Electoral Central prin tragere la sorti.

In cazul referendumului veti primi doua buletine de vot, cate unul pentru fiecare intrebare.

buletin vot referendum justitie - intrebarea 1
 

buletin vot referendum justitie - intrebarea 2

Puteti alege sa votati doar la unul dintre scrutine, nu se va contoriza prezenta si in cazul celuilalt. (Ziare.com)

Vezi si

Incendiu puternic la o gospodarie din Horodnic de Jos (FOTO)

Vineri după amiază, un incendiu puternic a cuprins o gospodărie din localitatea Horodnic de Jos. …